Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Το "κρυφτό" συνεχίζεται...

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε χτες νέες αναφορές περί άφιξης του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στη χώρα, και αίτησης πολιτικού ασύλου.

Στη διάψευση επέμεινε, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του "Ασοσιέιτεντ Πρες", και ο πρωθυπουργός Γεβγένι Πριμακόφ, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε δηλώσει την Τρίτη το βράδυ στο πρακτορείο "Ανατολή" ότι ο Οτσαλάν, μετά την άρνηση της Ολλανδίας να του επιτρέψει την άφιξή του, κατέφυγε στη Ρωσία. Η ρωσική διπλωματία αρνήθηκε ότι αυτό συνέβη. "Κάθε μέρα τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης διασπείρουν πληροφορίες που δεν αληθεύουν", είπε Ρώσος διπλωμάτης ανώνυμα, προσθέτοντας ότι "πρόκειται για φήμες. Δεν έχω τίποτε παραπάνω να προσθέσω σε όσα ο υπουργός μας είπε πρόσφατα - ότι ο Οτσαλάν δε βρίσκεται στη Ρωσία".

Το πρακτορείο "Ιτάρ Τας" ανέφερε ότι ο Γεβγένι Πριμακόφ απέστειλε μήνυμα στον Μπουλέντ Ετσεβίτ. Το μήνυμα επέδωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία, Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, ο οποίος δήλωσε μάλιστα πως "το να δοθεί πολιτικό άσυλο (στον Οτσαλάν) δεν τίθεται καν ως θέμα".

Η εκπρόσωπος του Κουρδικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου - Κόμματος στη Μόσχα αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, όσον αφορά τον τουρκικό ισχυρισμό, λέγοντας μόνον, όταν ερωτήθηκε από το "Ιντερφάξ", ότι το πού βρίσκεται ο ηγέτης του ΡΚΚ "κρατείται μυστικό... για την προσωπική του ασφάλεια". Οι υπάρχουσες πληροφορίες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, είναι συγκεχυμένες και αλληλοσυγκρουόμενες. "Το ρεπορτάζ ότι ο Οτσαλάν είναι στη Ρωσία συμπίπτει με ρεπορτάζ που λένε ότι είναι στην Αρμενία, τη Λευκορωσία, τη Λιβύη, τη Νότια Αφρική, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Κίνα, την Κύπρο και τη Σκανδιναβίαϊα", κατέληξε η εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε χθες (συμμορφούμενος και προς τις προχτεσινές αμερικανικές νουθεσίες) πως σε περίπτωση που μεταβεί στη Γερμανία ο Οτσαλάν θα συλληφθεί. Οπως έγραψε χτες η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ", ο Φίσερ δήλωσε πως όχι μόνο "ο Οτσαλάν θα συλληφθεί αμέσως, αν φτάσει στη Γερμανία", αλλά και "θα δικαστεί".

Ο Φίσερ παραδέχτηκε ότι σε περίπτωση που ο Οτσαλάν προσαχθεί σε δίκη θα προκύψουν σοβαρά πολιτικά προβλήματα, αλλά πρόσθεσε ότι "η υπόθεση θα είναι αντικείμενο της δικαιοσύνης και όχι των πολιτικών".

Κατά τα άλλα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν μπορεί να δώσει συμβουλές στην Αγκυρα, είπε όμως (ή μάλλον ευχήθηκε) "η Τουρκία να βρει μια λύση στη διένεξη".

"Προτείναμε τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου... Ο στόχος μας δεν είναι να διεθνοποιήσουμε τη σύγκρουση στη Νοτιανατολική Τουρκία, αλλά να αποτρέψουμε τη μετεξέλιξή της σε εθνική διένεξη στη Γερμανία ή την Ιταλία" πρόσθεσε ο Φίσερ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ Αλέμα είχαν προτείνει τον περασμένο Νοέμβρη τη συγκρότηση ενός διεθνούς δικαστηρίου που θα δικάσει τον Οτσαλάν. Η Τουρκία είχε απορρίψει την πρόταση ως "επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις", επιβάλλοντας άτυπο εμπάργκο σε ιταλικά προϊόντα, που κόστισε σε επιχειρήσεις της Ιταλίας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Στην ίδια την Τουρκία, η πρόθεση της Γενικής Εισαγγελίας της Αγκυρας να απαγορεύσει το κόμμα Χαντέπ, επειδή "λειτουργεί ως βιτρίνα του ΡΚΚ", επιβεβαιώθηκε, καθώς ο εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς προώθησε επισήμως την υπόθεσή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης απειλεί τον Οτσαλάν... (2001-01-31 00:00:00.0)
"Θριαμβολογίες" για τη σύλληψη Σοϊσάλ (1999-07-23 00:00:00.0)
Νέα έκκληση Οτσαλάν για ειρηνευτική συμφωνία (1999-07-08 00:00:00.0)
"Τον παρακολουθούσαμε εδώ και 12 μέρες" (1999-02-17 00:00:00.0)
"Εντοπίστηκε"; (1999-01-29 00:00:00.0)
"Θα τον καταδιώξουμε" δηλώνει η Τουρκία (1999-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ