Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αμφίσημες δηλώσεις στην τελετή ορκωμοσίας του Σάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Σε μία πανηγυρική τελετή ορκωμοσίας, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ούγκο Σάβες της Βενεζουέλας ανέλαβε και χτες επίσημα τα καθήκοντά του, προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση - κλειδί: "Εφτασε η ώρα του λαού της Βενεζουέλας. Το Σύνταγμα της χώρας είναι πλέον ένα νεκρό έγγραφο".

Οι επιδοκιμασίες των χιλιάδων υποστηριχτών του ήταν κάτι παραπάνω από θερμές. Οι περισσότεροι έμοιαζαν σαν να έβλεπαν το σωσία που θα έβγαζε αυτή τη χώρα των 23.000.000 ανθρώπων από το χάος της οικονομικής ανέχειας, που θα γέμιζε βιβλία τις μισοκατεστραμμένες σχολικές αίθουσες ή που θα εξόπλιζε τους άδειους θαλάμους των νοσοκομείων με κάτι παραπάνω από επιδέσμους και ιώδιο... Ελάχιστοι ήταν την ώρα της χτεσινής τελετής ορκωμοσίας που αμφέβαλαν για τις "καλές" προθέσεις ενός ανθρώπου που μόλις πριν πέντε χρόνια είχε επιχειρήσει να σφετεριστεί την εξουσία! Θα καταχραστεί άραγε ο Σάβες την εμπιστοσύνη των υποστηριχτών του, "σφετεριζόμενος" αυτή τη φορά με άλλο τρόπο την εξουσία; Γιατί για να καταφέρει να σώσει τη χώρα από την ανέχεια, θα πρέπει αν μη τι άλλο να έχει στα χέρια του ένα "μαγικό ραβδί". Αλλωστε, μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να λύσει, βραχυπρόθεσμα, προβλήματα, όπως το τεράστιο εξωτερικό χρέος (22 δισ. δολάρια), το δυσθεώρητο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό (γύρω στα 9 δισ. δολάρια) και μία χώρα παραδομένη στην οικονομική ολιγαρχία που λυμαίνεται τον εθνικό πλούτο της, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαίων... Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί το γεγονός πως λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Ούγκο Σάβες υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου οι ψηφοφόροι να αποφανθούν εάν πρέπει να συνέλθει η Συνταγματική Εθνοσυνέλευση για να ξαναγράψει το Σύνταγμα.

Πάντως ο Μπιλ Ρίτσαρντσον, υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ (της χώρας που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου από τη Βενεζουέλα), πήγε στο Καράκας και έσπευσε να τροφοδοτήσει τους ένθερμους πανηγυρισμούς των υποστηριχτών του νέου Προέδρου, δηλώνοντας: "Ο Σάβες θα μπορούσε να αναδειχτεί πιθανός ηγέτης στο νότιο ημισφαίριο. Είναι άτομο λαμπρό με δυναμικό πολιτικών ικανοτήτων"! Η πραγματικότητα και μόνον αυτή θα διαψεύσει ή θα επιβεβαιώσει αυτή τη μάλλον υπερφίαλα αισιόδοξη κρίση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ