Δευτέρα 19 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ενα βήμα "εμπρός", ένα βήμα "πίσω"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ άρχισαν "εξερευνητικές" πτήσεις πάνω από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ 13μελής ομάδα "ανιχνευτών" του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατέφτασε στο Κοσσυφοπέδιο, υπό το φως ανανεωμένων κατηγοριών περί "επιθέσεων" κι από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με σερβικές πηγές, τρεις Σέρβοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν το Σάββατο κι άλλοι 2 τραυματίστηκαν, σε επεισόδιο που σημειώθηκε 30 χιλιόμετρα δυτικά της Πρίστινα.

Πρόκειται για την "καλύτερη απόδειξη ότι ο λεγόμενος Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (UCK) δε σέβεται την εκεχειρία", σύμφωνα με Σερβικές πηγές.

Τυχόν επανάληψη των εχθροπραξιών, σχολίαζαν πολιτικοί παρατηρητές, θα "περιπλέξει" τις προοπτικές ειρήνης και θα δυσκολέψει το έργο των άοπλων παρατηρητών του ΟΑΣΕ, που θα αρχίσουν να εγκαθίστανται στο Κοσσυφοπέδιο.

Το Σερβικό Κέντρο Πληροφόρησης έκανε λόγο χτες για 13 επιθέσεις που εξαπέλυσε ο UCK. Από πλευράς του, το Αλβανικό Κέντρο Πληροφόρησης κατήγγειλε ότι οι σερβικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο επτά χωριά στα περίχωρα του Μαλίσεβο.

Την "ανησυχία των ΗΠΑ" για την "αναζωπύρωση των συγκρούσεων" μεταξύ της σερβικής αστυνομίας και του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε χτες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Ρούμπιν.

Ο Ρούμπιν παραδέχτηκε πως "η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε γενικές γραμμές", αναφερόμενος σε αποχωρήσεις σερβικών δυνάμεων από την περιοχή και την επιστροφή ορισμένων από τους πρόσφυγες στα χωριά τους.

Το 75% των προσφύγων κατοίκων της Στίμλιγε και της Σουβάριτσα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ από το Κοσσυφοπέδιο αναχώρησε μία "τεθωρακισμένη ταξιαρχία", δήλωσε ο Ρούμπιν.

"Είναι δύσκολο" να καταμετρήσει κανείς, με τρόπον αξιόπιστο το μέγεθος της αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων, πριν την εγκατάσταση του μηχανισμού επαλήθευσης που θα τεθεί σε εφαρμογή στην περιοχή από τον ΟΑΣΕ, σχολίασε ο Ρούμπιν.

Στο μεταξύ, η Ρωσία θα αποστείλει στο Κοσσυφοπέδιο περίπου 200 παρατηρητές, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της επιτροπής "επαλήθευσης" 2.000 ανθρώπων του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Μπαμπούριν, που πραγματοποίησε τη δήλωση αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Γιουγκοσλαβία.

Κατά το Ιτάρ - Ταςς, ο Μπαμπούριν πρόσθεσε ότι οι 200 Ρώσοι παρατηρητές θα προέρχονται "κυρίως" από τις ειρηνευτικές δυνάμεις της Βοσνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ