Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικές πιέσεις για να βγει "λάδι" ο Ντενκτάς

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ για την έγκριση ψηφίσματος που θα αποδώσει ευθύνες και στις δυο πλευρές για το ναυάγιο του Μοντρέ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συζητηθεί σήμερα το Κυπριακό μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς στο Μοντρέ. Στη συνεδρίαση, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ντιέγκο Κορντοβέζ, θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου για την πορεία των συνομιλιών. Οπως αναφέρουν τα τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Νέα Υόρκη, τόσο η κυπριακή, όσο και η ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ζήτησαν από τα μέλη του Συμβουλίου να κατονομάσουν στην απόφασή τους την τουρκοκυπριακή πλευρά σαν υπεύθυνη για το ναυάγιο των συνομιλιών. Ωστόσο, τα ίδια τηλεγραφήματα, επικαλούμενα καλά πληροφορημένες πηγές από τον ΟΗΕ σημειώνουν ότι οι προσπάθειες των δύο πρέσβεων, της Κύπρου Νίκου Αγαθοκλέους και της Ελλάδας Χρήστου Ζαχαράκη, έπεσαν στο κενό, αφού διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει διάθεση από τα μέλη του Συμβουλίου για ένα ψήφισμα που θα καταδικάζει τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς. Το χειρότερο, όμως, ενδεχόμενο είναι να υπάρξει ψήφισμα που θα επιμερίζει τις ευθύνες και στις δυο πλευρές. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται ιδιαίτερα από τη θέση των ΗΠΑ. Η στάση της Ουάσιγκτον φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αρνητική, αφού οι Αμερικανοί διπλωμάτες τονίζουν ότι στη φάση αυτή δεν πρέπει να υπάρξουν νέες επικρίσεις σε βάρος της τουρκικής πλευράς. Προφανώς αυτή η στάση των ΗΠΑ συσχετίζεται με την αναμενόμενη εκδήλωση της "πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ", ενόψει της οποίας θέλουν να τηρούν αυστηρά ίσες αποστάσεις για να μην κακοκαρδιστεί η Αγκυρα.

Με αυτά τα δεδομένα οι εκπρόσωποι της Κύπρου και της Ελλάδας επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους, για να αποφευχθεί η έκδοση μιας ανακοίνωσης όπου θα σημειώνονται οι ευθύνες και των δυο πλευρών, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής για την πορεία των συνομιλιών.

Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ, με χτεσινές δηλώσεις του επανέρχεται στο θέμα της μερικής ενοποίησης του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου με την Τουρκία. Ο Μπ. Ετσεβίτ υποστήριξε ότι αν προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, "ενοποίηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα" την ονόμασε, τότε θα γίνει και πλήρης ενοποίηση του ψευδοκράτους με την Τουρκία. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης υποστήριξε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αισθάνεται την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού.

Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, όμως, φαίνεται ότι πιάνουν τόπο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Υπήρξε πρόβλημα με την κυπριακή αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής και όχι μοιρασμένης Κύπρου. Χωρίς να εννοώ ότι μια Κύπρος, που είναι χωρισμένη στα δυο δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρ' όλο που πιστεύω ότι αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα και δυσκολίες". Αυτή η δήλωση περιλαμβάνεται στη συνέντευξη που έδωσε χθες στον ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και απάντησε σε ερώτηση, αν πιστεύει ότι οι συνομιλίες στο Μοντρέ κατέρρευσαν, επειδή ο Ντενκτάς έθεσε ως όρο την αλλαγή της στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ