Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για ποιο σκοπό;

Αναφορικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι για τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Αλέκα Παπαρήγα παρατήρησε:

«Στο Ελσίνκι σημειώθηκε ένα σοβαρότατο βήμα προς την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Αποφασίστηκε η δημιουργία, σε πρώτη φάση, ενός στρατιωτικού σώματος 50.000 ατόμων, για να ανταποκριθεί σε καθήκοντα αντιμετώπισης διεθνών κρίσεων και αποστολών. Στη στρατιωτική δύναμη θα συμμετέχουν εξωκοινοτικές ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες που είναι υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ ή συμμετέχουν στη "Σύμπραξη για την Ειρήνη". Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ επιχειρεί να επεκτείνει τα στρατιωτικά μέσα, χρησιμοποιώντας και στρατούς άλλων χωρών για τα επεμβατικά της σχέδια στα Βαλκάνια και στην Ευρασία.

Η συζήτηση για τον στρατό αυτό φούντωσε μετά τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Πρόκειται για στρατό που θα στελεχώνεται από τα κράτη - μέλη και θα αναλαμβάνει ξεχωριστές αποστολές, δηλαδή στρατιωτικές επεμβάσεις που είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τη στρατηγική και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Οπως δήλωσε η κ. Χάλονεν, αυτό το σώμα των 50.000 ανδρών θα κινείται κατά τα πρότυπα των επεμβάσεων στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται δηλαδή, για έναν επιπλέον μηχανισμό στρατιωτικών επεμβάσεων στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και όλο τον κόσμο.

Ο ευρωστρατός δεν είναι μόνο ευρωπαϊκός, αλλά υπό το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Οπως σε όλες τις περιπτώσεις, ο ευρωστρατός δεν καθορίζει ανοιχτά και καθαρά ποιος είναι ο εχθρός.

Αφορά, π.χ., την εδαφική ακεραιότητα της Ευρώπης, του ευρωπαϊκού χώρου που αντιστοιχεί στην ΕΕ; Ποιος, π.χ., θα επιτεθεί κατά της Ευρώπης;

'Η είναι ένας στρατός που θα δράσει στο εσωτερικό των χωρών κατά λαϊκών κινημάτων και χωρών που αντιστέκονται; Το δεύτερο σαφώς.

Την ίδια ώρα, και δεν είναι τυχαίο, συζητείται η αύξηση των εξοπλισμών, όπως ζήτησε και ο κ. Κόεν. Συζητείται επίσης η νέα πυρηνική στρατηγική του ΝΑΤΟ, με πυραύλους σε πολεμικά πλοία. Ηδη στο Αιγαίο και στο Ιόνιο κινούνται τέτοια αμερικανικά πλοία. Δεν αποκλείεται να τα πάρουν από τον Αραξο και να ζώσουν την Ελλάδα από θαλάσσης.

Είναι χαρακτηριστική η προκλητική απάντηση του κ. Τσοχατζόπουλου, όταν ερωτήθηκε τι πυρηνικά υπάρχουν στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι αυτό το ζήτημα το ξέρει το ΝΑΤΟ, γιατί είναι νατοϊκά! Με ποιο δικαίωμα ο κ. Τσοχατζόπουλος και η κυβέρνηση έχει κόψει ελληνικό έδαφος, το βαφτίζει νατοϊκό και ξεμπερδεύει με τα πυρηνικά που είναι μέσα ή γύρω από την Ελλάδα; Ηδη λιμάνια σαν τη Ρόδο, την Κέρκυρα, θα "φιλοξενούν αμερικάνικα πλοία με πυρηνικά όπλα".

Ο κ. Τσοχατζόπουλος όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα του "Βήματος", σύμφωνα με το οποίο χάθηκε πυρηνική βόμβα στη θάλασσα νοτίως της Κρήτης, απάντησε ότι δεν έχει τέτοια πληροφορία. Αν δεν την έχει ο κ. Τσοχατζόπουλος, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλωστε οι Αμερικανοί σύμμαχοι δε συνηθίζουν να δίνουν λογαριασμό για το τι κάνουν στην ίδια τη χώρα μας. Δεν προβληματίστηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος μήπως η βόμβα αυτή έπεσε έξω από τα ελληνικά όρια, αλλά σε απόσταση που μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και εντός ελληνικών ορίων;

Ποιος είναι ο προορισμός της βαλκανικής ταξιαρχίας που θα συγκροτηθεί; Η ακεραιότητα της χώρας ή η συμμετοχή σε εκστρατείες κατά γειτονικών λαών; Προφανώς το δεύτερο.

Πολύ φοβούμαστε ότι θα χρησιμοποιηθεί η δύναμη αυτή για την περιοχή του Καυκάσου».

Στρατιωτικοί εξοπλισμοί

«Υποτίθεται», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «ότι έχουμε αποχαιρετήσει προ πολλού τη λεγόμενη εποχή του ψυχρού πολέμου. Οτι συμμετέχουμε σε μια ένωση, την ΕΕ, που λύνει όλα τα προβλήματά της με διάλογο, συναίνεση, πολιτισμένα ειρηνικά μέσα. Την ίδια ώρα όμως, οι πιέσεις για αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται, χώρια οι εκβιασμοί και οι πιέσεις στις χώρες να αγοράσουν όπλα και ανταλλακτικά συγκεκριμένα, για επιθετικές ανάγκες και όχι αμυντικές. Η περίπτωση της κυπριακής επιλογής για αγορά των "S-300" είναι χαρακτηριστική και όχι μοναδική.

Υποβάλλω ένα ερώτημα: Αν ως τώρα η ελληνική κυβέρνηση δικαιολογούσε τους υπέρογκους εξοπλισμούς αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας κινδύνων στο Αιγαίο, σήμερα που υποτίθεται ότι έχουμε τις πλάτες της ΕΕ περισσότερο από πριν, θα υλοποιηθεί ή θα τροποποιηθεί το πρόγραμμα;

Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έρχεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στις χώρες που εισάγουν όπλα από τις ΗΠΑ. Και να μη ξεχνάμε ότι τα "F-16" μας τα πουλάνε χωρίς τους πυραύλους που χρειάζονται, και μας πουλάνε επίσης αντιτορπιλικά μεταχειρισμένα χωρίς πυραύλους "SM2".

Και ενώ ζητείται να αυξηθούν οι εξοπλισμοί, να πολλαπλασιαστούν τα στρατιωτικά αποσπάσματα, να μειωθούν οι τακτικοί στρατοί αλλά να αυξηθούν οι μισθοφορικοί, συνιστάται, επιβάλλεται στην Ελλάδα να συρρικνωθεί η αμυντική βιομηχανία, να ιδιωτικοποιηθούν επιχειρήσεις, να μετατραπούν σε φασόν με πιο χαρακτηριστική περίπτωση της ΕΛΒΟ και της ΕΑΒ.

Την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι πρέπει ο λαός να κάνει οικονομία, για να μη χάσουμε τους περίφημους στόχους σύγκλισης, οι περιβόητοι σύμμαχοι της Ελλάδας, οι ΗΠΑ στην προκειμένη περίπτωση, ζητούν υπολειπόμενες αποζημιώσεις για τις βάσεις Ελληνικού και Μάκρης 1,5 τρισ. δρχ,, ενώ η ελληνική δύναμη στο Κόσσοβο στοιχίζει 21 δισ. το χρόνο»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ