Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αισιόδοξοι από τις «δημοσκοπήσεις» των αγώνων

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες στο Βόλο ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε επίκαιρα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και στις θέσεις του ΚΚΕ, αναφέρθηκε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες στο Βόλο. Πιο συγκεκριμένα, έθιξε ζητήματα, όπως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους και τους άνεργους, στους αγρότες κ.ά. Αναφέρθηκε στις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής ως τα σήμερα, αλλά και στην ανάπτυξη της συσπείρωσης ευρύτερων αγωνιστικών δυνάμεων, που ανησυχούν για την κατάσταση και την πορεία της χώρας. Τέλος, εκτενή αναφορά έκανε στην όξυνση του κυβερνητικού αυταρχισμού και της τρομοκρατίας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους μαθητές γιατί με τους αγώνες τους «επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει ζωή».

Σχετικά με την τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει των εκλογών, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: «Οι δημοσκοπήσεις, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που αποτυπώνουν είναι μία τάση του εκλογικού σώματος. Απλά, μία τάση. Μπήκαμε στην καθ' αυτού προεκλογική περίοδο, με δημοσκοπήσεις, με εξαγγελίες για παροχές, με υποσχέσεις για διορισμούς, με ρουσφέτια. Αυτά είναι μια πραγματικότητα. Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι δημοσκοπήσεις αξιοποιούνται για να διαμορφώνουν κοινή γνώμη, για να ποδηγετούν, να καναλιζάρουν, να διαμορφώνουν την κυρίαρχη αντίληψη. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Υπάρχουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι, και είπαμε προηγουμένως, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, το 22% του ελληνικού λαού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η εκμετάλλευση που γίνεται στο αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης πραγματικά είναι αποπροσανατολιστική. Θα σας έλεγα ότι την Παρασκευή το βράδυ ανακοινώθηκε η απόφαση του Ελσίνκι. Κι όμως, βγήκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για το τι λέει ο ελληνικός λαός γι' αυτήν. Κανένας όμως δεν ήξερε τι αποφασίστηκε στο Ελσίνκι. Να πω ότι ήταν προκάτ, ότι τις είχαν έτοιμες τις γνώμες, τις απόψεις της κοινής γνώμης; Πότε πρόλαβαν, αφού δεν είχε δημοσιευτεί τίποτα απολύτως. Πώς μπόρεσαν τη Δευτέρα να δώσουν εικόνα για το τι λέει ο κόσμος γι' αυτή τη δημοσκόπηση;

Σε ό,τι αφορά τώρα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, για το αν στη δημοσκόπηση, την αντίστοιχη του Μάη, ήταν ένα πόντο πάνω η ΝΔ και σήμερα εμφανίζεται ένα πόντο πάνω το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει, με την έννοια ότι μέχρι την ημέρα των εκλογών θα φανούν πάρα πολλές δημοσκοπήσεις, οι οποίες θα δείχνουν, μία τον ένα μία τον άλλον, να προηγείται σ' αυτήν την κούρσα. Τα στοιχεία που δείχνει για το ΚΚΕ είναι ότι έχει μία τάση ανόδου αν δει κανένας, επειδή γίνονται και ορισμένα σχόλια των δημοσιογράφων και λένε ότι το ΚΚΕ παίρνει τα ποσοστά που είχε το 1996. Μα, είναι στρεβλό αυτό, γιατί υπάρχει ένα ποσοστό αναποφάσιστων. Δηλαδή 31% είχε πάρει το ΠΑΣΟΚ το 1996; Αναλογικά λοιπόν δείχνει, με βάση αυτή τη δημοσκόπηση, ότι το ΚΚΕ σε πανελλαδικό επίπεδο θα ξεπεράσει το 7%. Εμείς παλεύουμε για να ξεπεράσουμε το ποσοστό των ευρωεκλογών και είμαστε αισιόδοξοι, γιατί, εκτός από τις δημοσκοπήσεις των εταιριών, υπάρχουν και οι δημοσκοπήσεις οι καθημερινές. Οι αγώνες, οι κινητοποιήσεις, οι εκδηλώσεις, η δράση των κομματικών οργανώσεων και το γεγονός ότι σε πολλούς μαζικούς φορείς το τελευταίο διάστημα αποτυπώνεται μια αυξημένη παρουσία του ΚΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ντέρμπι» οι εκλογές... (2007-08-24 00:00:00.0)
«Ψηφίζουν» πριν από σας... (2007-08-23 00:00:00.0)
Συμπλήρωμα του δικομματισμού το ΛΑΟΣ (2006-01-28 00:00:00.0)
...οι δημοσκοπήσεις (2002-05-21 00:00:00.0)
Απευθυνόμαστε στην Ελλάδα του μόχθου (2000-02-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ