Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενα βήμα πίσω !

Αφαιρέθηκε από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η αναφορά  στη ενιαία κυριαρχία και ενιαία προσωπικότητα της Κύπρου

Με ένα «δώρο» στον Ρ. Ντενκτάς, ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη ο πρώτος γύρος των, εκ του σύνεγγυς, συνομιλιών για το Κυπριακό.

Μετά από παρασκηνιακές πιέσεις Αμερικανών και Βρετανών ικανοποιήθηκε η τουρκική απαίτηση να αφαιρεθεί από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η παράγραφός, που ορίζει ότι το υπό δημιουργία διζωνικό δικοινοτικό κράτος, θα έχει μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω απόφαση συναίνεσε και ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ, σε γραπτή δήλωσή του επισημαίνει τη σημασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό και την επιθυμία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου για συνέχιση της διαδικασίας αυτής στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ο Σερ Τζέρεμι σημειώνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πως έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο.

Αναφέρει επίσης ότι τα μέλη του Συμβουλίου ενημερώθηκαν από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, Αλβάρο Ντε Σότο αναφορικά με τις εκ του σύνεγγυς για το Κυπριακό, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για ουσιαστικές συνομιλίες, που θα οδηγήσουν σε μια συνολική διευθέτηση.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας σημειώνει επίσης ότι οι «πέντε» χαιρέτισαν το γεγονός πως οι συνομιλίες διεξήχθηκαν σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα και χωρίς προϋποθέσεις, επαίνεσαν τη δέσμευση που επέδειξαν οι συμμετέχοντες και ενθάρρυναν όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προς συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Παρότι δεν ανακοινώθηκε επίσημα ημερομηνία, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τις δύο πλευρές για το δεύτερο γύρο στη Γενεύη, από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου. Επίσης, αν και δεν ανακοινώθηκε οτιδήποτε για τη στάση των δύο πλευρών, προκύπτει ότι υπάρχει αποδοχή της πρόσκλησης.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέληξαν σε συμβιβαστικό προσχέδιο ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που φαίνεται να είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

Στο προσχέδιο, που αναμένεται να εγκριθεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 11 απόψε, ώρα Κύπρου, γίνεται ειδική αναφορά στο ψήφισμα 1251, το οποίο καθορίζει τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού, καθώς και στην κυβέρνηση της Κύπρου.

Κύκλοι της κυπριακής αποστολής στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας ικανοποίηση για το ψήφισμα, επισήμαναν την ειδική αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων και ότι το περιεχόμενό του θα πρέπει να εκτιμηθεί σε συνάρτηση με τις αποφάσεις του Ελσίνκι.

Το τελικό σχέδιο του ψηφίσματος αναφέρει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρέτισαν την έκκληση του Γενικού Γραμματέα προς τα μέρη να εκτιμήσουν και να χειριστούν το θέμα των αγνοουμένων με σοβαρό και επείγοντα τρόπο.

Εκτός από την ειδική αναφορά στο ψήφισμα 1251, το προσχέδιο επαναβεβαιώνει και όλα τα άλλα προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να καταθέσει έκθεση μέχρι την 1η Ιουνίου 2000 για την εφαρμογή του ψηφίσματος και επαναβεβαιώνει την απόφασή του να παραμείνει ενεργά αναμεμειγμένο με το θέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών (2007-12-15 00:00:00.0)
Παρατείνεται για έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης (2005-12-15 00:00:00.0)
Νέα εξάμηνη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης (2005-06-16 00:00:00.0)
Το «Οχι» παραμένει (2004-06-12 00:00:00.0)
Ενημερωτική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (2003-06-03 00:00:00.0)
Η πρώτη υποχώρηση στον εκβιασμό Αγκυρας - Ντενκτάς (2000-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ