Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Στην «κλίνη του Προκρούστη» οι λαοί της Ευρώπης

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους λαούς της Ευρώπης κρούουν τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι. Οι φιλειρηνιστές, με ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν την ανησυχητική κατάσταση που διαγράφεται στη Γιουγκοσλαβία, με τη μεθόδευση της απόσχισης του Μαυροβουνίου και τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, επισημαίνουν και την επικίνδυνη φάση, στην οποία θα περιέλθουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και το Κυπριακό. Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης:

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, η οποία αποκάλυψε και ενέκρινε και τυπικά τα σχέδια της «νέας τάξης» που εξυφαίνονται για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη, με αυτές τις αποφάσεις, εξελίσσεται η κατάσταση στα Βαλκάνια με το σχεδιασμό νέου διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας καθώς επίσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και το Κυπριακό.

Οι αποφάσεις του Ελσίνκι σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, παρά τις προσπάθειες παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού του λαού, αποκαλύπτουν σήμερα με κραυγαλέο τρόπο τα αποτελέσματα της επίσκεψης Κλίντον.

Το Αιγαίο ουσιαστικά αμερικανοποιείται, αναγνωρίζονται εμμέσως πλην σαφώς «συνοριακές διαφορές» Ελλάδας - Τουρκίας, παραπέμπονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και με αυτόν τον τρόπο ανοίγει και τυπικά πλέον ο δρόμος για συζήτηση εφ' όλης της ύλης, για άσκηση πιέσεων και εκβιασμών σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, μέχρι το 2004.

Με τη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση για την επανεξέταση της κατάστασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του 2004, εκτός του ότι οδηγούνται σε μακρόχρονη διαπραγμάτευση οι διεκδικήσεις της Τουρκίας (γκρίζες ζώνες, καθεστώς νησιών, συγκυριαρχία στο Αιγαίο), σε τελευταία ανάλυση ανατίθεται η λύση των προβλημάτων στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Το κυπριακό πρόβλημα ενταφιάζεται και τυπικά, καταργήθηκαν δε όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ με την αποδιεθνοποίηση και το χαρακτηρισμό του ως πρόβλημα των «δύο μερών». Παρακάμπτεται το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής. Με τη διατύπωση ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής του υποτιθέμενου ενδιαφέροντος της ΕΕ για μια δίκαιη λύση.

Η αναφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας, η ικανοποίηση που εκφράζεται από την ΕΕ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και η ωμή ομολογία για νέα επέμβαση στα εσωτερικά της Ν. Γιουγκοσλαβίας με ενίσχυση της αντιπολίτευσης και στήριξη της απόσχισης του Μαυροβουνίου, προειδοποιούν τους λαούς των Βαλκανίων για τα σχέδια του «διαίρει και βασίλευε» που προωθούνται.

Η δημιουργία σε πρώτη φάση ενός νέου στρατιωτικού σώματος 50 - 60.000 ατόμων για την υποτιθέμενη αντιμετώπιση των κρίσεων, στρατικοποιεί ακόμα περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχειρείται δε η χρησιμοποίηση και άλλων στρατών στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι επαναβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο τον επιθετικό για τους λαούς χαρακτήρα της ΕΕ και την προσπάθειά της μαζί με τις ΗΠΑ για την υποδούλωση των λαών της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Προαναγγέλλουν νέες εντάσεις και επεμβάσεις, νέα αυταρχικά μέτρα στο εσωτερικό της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του ογκούμενου Λαϊκού κινήματος. Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις επιτροπές ειρήνης να ενημερώσουν το λαό, να κινητοποιηθούν μαζί με τις μαζικές του οργανώσεις, να πρωτοστατήσουν σε νέα άνοδο του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας, ώστε να αποκρουστούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών που στρέφονται κατά των λαών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ