Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αιώνας του σοσιαλισμού ο 21ος

Εληξαν στη Λεμεσό οι εργασίες της 2ης Ευρωμεσογειακής Συνάντησης που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, με τη συμμετοχή 48 κομμάτων

Πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό η 2η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, με τη συμμετοχή 48 κομμάτων από 28 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου. Το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από τον Κ. Βουλγαρόπουλο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ηλ. Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκ μέρους της ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετείχε και ο Κ. Αλυσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

Στις τοποθετήσεις τους έκαναν αναφορά στην ιμπεριαλιστική «νέα τάξη πραγμάτων» στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, στο ρόλο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ - που εξυπηρετεί τα επεμβατικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών χωρών σε όλη την Ευρώπη, όπως εκφράστηκε πολύ καθαρά κατά τη σύνοδό του στην Κωνσταντινούπολη και την ψήφιση του νέου καταστατικού του χάρτη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια - στο διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχεια σε όλο τον πλανήτη, ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου, στην ένταση της ανισόμετρης ανάπτυξης ανάμεσα σε χώρες αλλά και περιοχές της ΕΕ, στην ανάγκη να αναπτυχθεί ένα μαχητικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό κίνημα ενάντια στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού.

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΑΚΕΛ αφιερωμένη στο 2000 και προς τιμήν των αντιπροσωπειών της συνάντησης. Την εκδήλωση άνοιξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, ο οποίος τόνισε ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας της Αριστεράς, θα είναι αιώνας του σοσιαλισμού.

Χαιρετισμό προς την εκδήλωση εκ μέρους όλων των ξένων αντιπροσωπειών απηύθυνε ο Κ. Αλυσανδράκης, όπου ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι η «νέα τάξη πραγμάτων», που προσπαθεί να επιβάλει σήμερα ο ιμπεριαλισμός, θυμίζει την άλλη τάξη που πριν 60 χρόνια προσπάθησε να επιβάλει ο φασισμός στην ανθρωπότητα. Οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές αναβαθμίζουν σήμερα τις σχέσεις τους με την Τουρκία, επιβραβεύοντάς τη με αυτό τον τρόπο για την αδιαλλαξία της. Παρ' όλα αυτά, κατέληξε, είμαστε αισιόδοξοι γιατί ξέρουμε πως ό,τι και να κάνει το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να ξεπεράσει τις αντιθέσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ