Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Φλεβάρη του 2000 η πρώτη κοινή άσκηση ΝΑΤΟ - ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η ΝΑΤΟική Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών αποφάσισε χτες στις Βρυξέλλες την πρώτη «κοινή» επιτελική άσκηση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τον επόμενο Φλεβάρη του 2000, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς υποστήριξαν το αίτημα της Τουρκίας για εγκαθίδρυση επίσημων οργάνων «σύνδεσης» μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά η ελληνική πλευρά έλαμψε διά της απουσίας, τόσο του ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, όσο και του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Χρ. Ροκόφυλλου.

Οι σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και του «ευρωπαϊκού πυλώνα», κυριάρχησαν στη χτεσινή πρώτη μέρα της διήμερης ΝΑΤΟικής Συνόδου, όπου, εκτός των ΥΠΕΞ, συμμετείχε και ο «ύπατος» στρατοκράτης της ΕΕ και πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα. Η Τουρκία συμμετείχε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο με τον ΥΠΕΞ, Ι. Τζεμ, ο οποίος έκανε και σειρά διμερών επαφών, με σπουδαιότερη αυτή με τον Πορτογάλο ομόλογό του, καταδείχνοντας, για άλλη μια φορά, ότι η τουρκική διπλωματία δεν κερδίζει επειδή (...) θριαμβολογεί, αλλά επειδή εκμεταλλεύεται μεθοδικά όλες τις ευκαιρίες που δημιουργεί ή της προσφέρονται.

Η συνάντηση Τζεμ με την πορτογαλική πλευρά έχει ιδιαίτερη σημασία και γιατί η Πορτογαλία αναλαμβάνει το επόμενο εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ και γιατί η χτεσινή ΝΑΤΟική Σύνοδος αποφάσισε ότι, με το τέλος της πορτογαλικής προεδρίας, τον Ιούνιο του 2000, θα αποφασιστεί το οριστικό « πλαίσιο» συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο μετά θα εγκριθεί και από το ΝΑΤΟ. Ας σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ εγκαταλείπει δημόσια την πάγια τακτική «μη ανάμειξης στα εσωτερικά της ΕΕ» και όχι μόνο ασχολείται εκτεταμένα σε επίπεδο επιτροπών και Ατλαντικού Συμβουλίου, αλλά αφιερώνει και αρκετές παραγράφους στα τελικά «ανακοινωθέντα» των ΝΑΤΟικών υπουργικών Συνόδων. Ετσι κι αλλιώς, το ΝΑΤΟ, με τη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον (Απρίλης 1999), «άνοιξε» και το όλο ζήτημα.

Η πρώτη «κοινή» επιτελική άσκηση ΝΑΤΟ - ΕΕ του Φλεβάρη του 2000 θα έχει γενικό τίτλο «διαχείριση κρίσεων» και θα προκαταλαμβάνει τις μόνιμες πολιτικές και στρατιωτικές επιτροπές της ΕΕ που θα δημιουργηθούν στις Βρυξέλλες το Μάρτη του 2000, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Ελσίνκι. Ο πρέσβης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Γ. Σαββαΐδης, που «εκπροσώπησε» τη χώρα στη Σύνοδο, επιβεβαίωσε τη συζήτηση για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ εντός της Συνόδου, επιβεβαίωσε τη σημασία της άσκησης του Φλεβάρη του 2000, αλλά και τα τουρκικά αιτήματα, που, σύμφωνα με τον πρέσβη, «έγιναν απ' όλους αποδεκτά». Η Τουρκία, μαζί με τις Νορβηγία, Ισλανδία, Ουγγαρία, Τσεχία και Πολωνία είναι κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά όχι και της ΕΕ, και γι' αυτό απαιτούν «επιβεβαίωση» των αποφάσεων της Ουάσιγκτον, για το «πλαίσιο» στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, όπως αποφασίστηκε στην Κολωνία (Ιούνης 1999) και το Ελσίνκι (Δεκέμβρης 1999). Η «επιβεβαίωση» αφορά το γεγονός ότι το «κεκτημένο» της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, όπου η Τουρκία ήταν συνδεδεμένο μέλος, δε θα αλλάξει με τη «σταδιακή αφομοίωση» της ΔΕΕ στην ΕΕ.

Η χτεσινή ΝΑΤΟική Σύνοδος «καθησύχασε» τα έξι κράτη - μέλη, αποφασίζοντας ότι η «μεταβατική περίοδος» μέχρι τον ερχόμενο Ιούνη 2000, θα «κλείσει» με ομόφωνη έγκριση από το ΝΑΤΟ, όλων των σχετικών αποφάσεων στα πλαίσια της ΕΕ, όπου αυτές οι χώρες δεν είναι κράτη - μέλη. Κατά τα άλλα, η ΝΑΤΟική Σύνοδος επανέλαβε και χθες τις «ανησυχίες» για την «εσωτερική» κατάσταση στο Μαυροβούνιο και τη «διηρημένη αντιπολίτευση» στη Σερβία, και εξέφρασε «παραινέσεις για αυτοσυγκράτηση» και προς τις δύο χώρες. Συγκρατημένες «ανησυχίες» εκφράζονται και για την Τσετσενία, αφού οι σχέσεις ΝΑΤΟ / Ρωσίας έχουν «παγώσει» μετά το Κόσσοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ