Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Απαίτηση για άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιούλη και παύση των αλληλοκατηγοριών, ζήτησε από τις δύο κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την ομόφωνη έγκριση του σχετικού του ψηφίσματος, χτες, απορρίπτοντας ωστόσο τις θέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, περί δήθεν «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», από την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Το ψήφισμα σημειώνει τη «βαθιά ανησυχία» του Συμβουλίου για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό και καλεί όλα τα μέρη να «επιδείξουν ευελιξία και πολιτική βούληση τους προσεχείς μήνες και να επιδείξουν μετρήσιμη πρόοδο ώστε να επιτραπεί η έναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων» και καταγγέλλει το «status quo» ως απαράδεκτο.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι «το στάτους κβο είναι απαράδεκτο ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της διευθέτησης κι ότι οι διαπραγματεύσεις για επανένωση της Νήσου βρίσκονται για πάρα πολύ σε αδιέξοδο».

Παράλληλα, στο ψήφισμα επαναβεβαιώνεται η στήριξη του Συμβουλίου στη λύση της «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και πολιτικής ισότητας, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου», χωρίς άλλη καθυστέρηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ευθύνη «για την εξεύρεση λύσης επαφίεται πρώτα και κύρια στους ίδιους τους Κύπριους». Αναφερόμενο στις εμπορικές δραστηριότητες στην «πράσινη γραμμή», το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι «η δραστηριότητα στην ουδέτερη ζώνη, ειδικά προτάσεις για μεγάλης κλίμακας εμπορικές δραστηριότητες που δεν είναι συμβατές με την επιστροφή στις φυσιολογικές συνθήκες, όπως εκφράζονται στην εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα σε βάρος της σταθερότητας και της ασφάλειας».

Το Συμβούλιο καλωσορίζει τα προταθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές, ζητώντας την άμεση εφαρμογή τους και ζητά την άρση των εμποδίων σε επαφές των δύο κοινοτήτων.

Τέλος, ανανεώνεται η παραμονή των δυνάμεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Νησί, με τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ