Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ»
Εξαρτήματα των κυβερνήσεων με το αζημίωτο

Εξαρτήματα ουσιαστικά των εκάστοτε κυβερνήσεων, με το αζημίωτο μάλιστα, αποτελούν οι διάφορες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» (ΜΚΟ) που τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν και πολλαπλασιάζονται σαν τα μανιτάρια. Το θέμα της αδιαφανούς χρηματοδότησης αυτών των Οργανώσεων έθεσε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να χορηγήσει βίζα εισόδου σε μη αρεστές συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανήκουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και συμπορεύονται με το ΠΑΜΕ.

Απαντώντας, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας ισχυρίστηκε ότι πολλές ΜΚΟ προσφέρουν στο εξωτερικό ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό έργο, αλλά παραδέχτηκε ότι αρκετοί επιτήδειοι συστήνουν τέτοιες οργανώσεις μόνο και μόνο για να εισπράξουν δημόσιο χρήμα. Ανακοίνωσε ότι από τις 468 ΜΚΟ που υπέβαλαν αιτήσεις για χρηματοδότηση από το υπουργείο Εξωτερικών, μόνο οι 86 χρηματοδοτήθηκαν το 2006, αριθμός που θα μειωθεί και άλλο. Ο υφυπουργός είπε ότι πλέον θα γίνεται αυστηρός έλεγχος στις ΜΚΟ και μια από τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση είναι να έχουν εξασφαλίσει από τον ιδιωτικό τομέα το 50% του ποσού που ζητάνε από την κυβέρνηση.

Σχετικά με τις καταγγελίες για μη χορήγηση βίζας σε συνδικαλιστές από διάφορες χώρες που είχε καλέσει το ΠΑΜΕ, είπε ότι δεν υπάρχει καμία μεροληψία, αλλά σχετίζεται με τους περιορισμούς που θέτει η Συμφωνία του Σέγκεν. Κάποιοι, είπε, από αυτούς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και δεν μπορούσαν με στοιχεία να αποδείξουν την ιδιότητά τους.

Ο Γ. Μαυρίκος επικαλούμενος διεθνή στοιχεία είπε ότι σε όλο τον κόσμο δραστηριοποιούνται 55.000 ΜΚΟ και έχουν εισπράξει 10 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν με στόχο την παρέμβαση στον Τρίτο Κόσμο. Η δράση τους είπε, δεν είναι αγνή και άδολη και υπάρχουν στελέχη των ΜΚΟ που παίρνουν υπέρογκους μισθούς και συνδέονται με διάφορες πολυεθνικές εταιρείες. Αναφέρθηκε στο πρόσφατο παράδειγμα της ΜΚΟ «Κιβωτός» που αποκαλύφθηκε στη Γαλλία ότι έκανε εμπόριο παιδιών από το Τσαντ, ενώ στη χώρα μας χρηματοδοτήθηκε Οργάνωση με 168.000 ευρώ, για να πραγματοποιήσει σεμινάριο για τη «δημιουργία νέων ηγετών. Με επτά εκατομμύρια, είπε, χρηματοδοτήθηκε η ΜΚΟ της Εκκλησίας και με έξι εκατομμύρια άλλη Οργάνωση για την αποναρκοθέτηση διάφορων περιοχών.

Πρόκειται, κατέληξε ο Γ. Μαυρίκος, για λεηλασία του δημόσιου χρήματος και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες και ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει όλα τα στοιχεία με τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ την τελευταία δεκαετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ