Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απειθαρχία, ανυπακοή

Το μεταμφιεσμένο «ευρωσύνταγμα», όπου τώρα πλασάρεται στους λαούς της Ευρώπης σαν «μεταρρυθμιστική συνθήκη» και υπογράφηκε στη Λισαβόνα από τους αρχηγούς των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σηματοδοτεί την παραπέρα ενδυνάμωση των μηχανισμών επιβολής της εξουσίας του κεφαλαίου στους λαούς των κρατών - μελών της Ευρωένωσης. Προωθεί την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την παραπέρα αντιδραστική ισχυροποίησή της ως ιμπεριαλιστικού κέντρου, ώστε πιο επιθετικά να μπει στο παιχνίδι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά την υπογραφή είπε ότι η εξέλιξη αυτή «ενδυναμώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και καθιστά την ΕΕ ικανή να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις».

Η νέα Ευρωσυνθήκη αποτελεί ένα αρνητικό βήμα στην ήδη δρομολογημένη πορεία του ευρωενωσιακού οικοδομήματος στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης της ΕΕ, όπου έχουν βάλει από κοινού πλάτες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ από τα πρώτα βήματα αυτής της πορείας που ξεκίνησε με τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. Αποτελεί έναν ακόμη αντιδημοκρατικό ακρογωνιαίο λίθο που θα προστεθεί στους υπάρχοντες, όπως οι συνθήκες Μάαστριχτ, Αμστερνταμ και Νίκαιας. Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε βάλει τα πράγματα στη θέση τους, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας. Στην πορεία η πολιτική του Κόμματος διαρκώς δικαιώνεται από τις εξελίξεις, από το όλο αυταρχικό και αντεργατικό πλέγμα νόμων και ρυθμίσεων, αλλά και ιμπεριαλιστικών πολιτικών που εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες.

Η εν λόγω συνθήκη αποτελεί πρόκληση για τους λαούς της Ευρώπης και για τον ελληνικό λαό. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε δείχνει ότι δε διστάζουν οποιαδήποτε μεθόδευση προκειμένου να προωθήσουν τους στόχους τους. Αποκαλύπτεται περίτρανα ότι αυτό που πραγματικά φοβούνται τα ευρωενωσιακά επιτελεία και οι κυβερνήσεις, στην πορεία ενίσχυσης του αντιδραστικού χαρακτήρα της ΕΕ, είναι οι λαοί. Γι' αυτό ακριβώς, μετά την αρχική αναδίπλωση στην οποία αναγκάστηκαν λόγω της απόρριψης του «ευρωσυντάγματος» στα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία, επέστρεψαν βαφτίζοντας «μεταρρυθμιστική συνθήκη» το όλο πλαίσιο, ώστε να περάσει με έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών - μελών όπου οι συσχετισμοί είναι δεδομένοι.

Με τη νέα συνθήκη τα κράτη - μέλη αποφάσισαν να εκχωρήσουν ακόμη περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα, ανοίγουν παραπέρα το «χώρο ελευθερίας» για το κεφάλαιο, ψαλιδίζουν το βέτο και την αρχή της ομοφωνίας στις αποφάσεις, εντείνουν τις πολιτικές καταστολής και περιορισμού βασικών δημοκρατικών ελευθεριών, επεκτείνουν τις πολιτικές φακελώματος, συγκέντρωσης και παράδοσης σε χώρες και αρχές εκτός ΕΕ (ΗΠΑ, CIA), εντείνουν τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ στο πλαίσιο του NATO και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, προωθούν το δόγμα του «προληπτικού» πολέμου.

Παρά τις όποιες εσωτερικές αντιθέσεις στους κόλπους της ΕΕ για το μοίρασμα της λείας, η συμφωνία των κυβερνήσεων, όσον αφορά στο δυνάμωμα της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι δεδομένη. Ολοι οι παράγοντες της ΕΕ είναι ενωμένοι στην ενίσχυση του κεφαλαίου και της εξουσίας του. Ομως οι λαοί αντικειμενικά στέκουν απέναντι και πρέπει με την πάλη τους κατά της εξουσίας των καπιταλιστών στη χώρα τους να απορρίψουν και τη νέα εκδοχή του «ευρωσυντάγματος» και την ΕΕ. Μπορούν και πρέπει να ισχυροποιήσουν την ανυπακοή και την απειθαρχία. Ωσπου να ανατρέψουν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας (2009-09-22 00:00:00.0)
ΣΥΝεπείς προσπάθειες για πιο ισχυρή αντιλαϊκή ΕΕ (2007-07-13 00:00:00.0)
Αντιδραστική η Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ (2004-10-12 00:00:00.0)
Ευρωσύνταγμα για ποιον; (2003-10-08 00:00:00.0)
Επιχειρούν να εξαπατήσουν τους λαούς με το Ευρωσύνταγμα (2003-09-28 00:00:00.0)
Ολοκληρώνονται οι ημερίδες μελέτης της GUE/NGL (2003-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ