Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοκληρώνονται οι ημερίδες μελέτης της GUE/NGL

Ολοκληρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι ημερίδες μελέτης της Συνομόσπονδης Ομάδας για μια Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά / Πράσινη Αριστερά Βορείων χωρών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (GUE/NGL). Η πολιτική αυτή ομάδα στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, χτες συζήτησε για το μέλλον της Ευρώπης μετά τη διεύρυνση και ενόψει των συμπερασμάτων της Συνέλευσης. Επίσης για τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης με την ενδυνάμωση της Πολιτικής Αμυνας καθώς και τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, τη δημιουργία του ευρωστρατού και τις σχέσεις του με τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Κυριάρχησε ο προβληματισμός σχετικά με το αν η GUE/NGL θα πρέπει να προτείνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες προκειμένου να εκφραστούν οι λαοί υπέρ ή κατά του Ευρωσυντάγματος.

Πάντως παρά τις διαπιστώσεις πως η ΕΕ αντιδραστικοποιείται ακόμη περισσότερο, ελάχιστες ήταν οι φωνές που ακούστηκαν για ρήξη με αυτή την πολιτική.

Ο Μ. Παπαγιαννάκης, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, τάχθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της ενισχυμένης συνεργασίας, υπέρ της πρωτοβουλίας των Γαλλογερμανών για την Ενιαία Αμυνα καθώς και την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως του «αντίπαλου πόλου» στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Κώστας Αλυσσανδράκης σημείωσαν πως η Αριστερά πρέπει να συμβάλλει ώστε να διαλυθεί η σκόπιμη σύγχυση που καλλιεργείται από τις κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ. Πως πρέπει να αποκαλύψει το χαρακτήρα και τη φύση της ΕΕ και να παλέψει για να ανακοπεί η πορεία της παραπέρα στρατιωτικοποίησής της που μόνο στόχο έχει την ένταση της επίθεσης ενάντια στους λαούς. «Αυτή η ΕΕ πρέπει να ανατραπεί και στη θέση της να οικοδομηθεί μια Ευρώπη της ειρήνης, της συμφιλίωσης, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπου ο εργαζόμενος λαός θα καρπώνεται τον κοινωνικό πλούτο που παράγει», είπε ο Στρ. Κόρακας.

Ως προσκεκλημένοι εισηγητές μίλησαν ο Στέλιος Βαλανάς από τη Συσπείρωση για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες, ο Κώστας Αβραμόπουλος από την κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ο Ηλίας Θερμός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Νίκος Καρατουλιώτης, υποστράτηγος ε.α. και ο Γιώργος Χαβατζάς από το Βαλκανικό Αντινατοϊκό Κέντρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δείξε μου το φίλο σου... (2015-01-14 00:00:00.0)
Συμβολή στην ανασυγκρότηση του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος (2014-06-07 00:00:00.0)
Αστοί και οπορτουνιστές συμπλέουν στην εκστρατεία της ΕΕ ενάντια στη Σοσιαλιστική Κούβα (2013-07-19 00:00:00.0)
Ζήτησε δηλώσεις νομιμότητας των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην ΕΕ (2005-12-04 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τα ζητήματα καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων (2003-08-07 00:00:00.0)
Βαλκάνια - Ουράνιο - Ευρωπαϊκή Ενωση (2001-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ