Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ο «κρυφός» διάλογος

Καθώς τις τελευταίες μέρες ακούγονται από τους κυβερνώντες μας πολλές και μεγάλες κορόνες για τους «κακούς» Τούρκους, οι οποίοι εξακολουθούν καθημερινά να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, χρήσιμο είναι να μη διαφύγει της προσοχής η ουσία: Αθήνα και Αγκυρα έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου!

* * *

Δεν είναι μυστικό. Είχε ανακοινωθεί, αλλά πέρασε στα ψιλά, καθώς επικρατούσε ο θόρυβος από τις «αερομαχίες» στο Αιγαίο και από τις ελληνικές φωνές διαμαρτυρίας. Τότε ακριβώς, προ δεκαπενθημέρου, τη στιγμή δηλαδή των επικίνδυνων παραβιάσεων και των έγγραφων ελληνικών καταγγελιών της Τουρκίας στην ΕΕ, οι κύριοι Παπανδρέου και Γκιουλ δήλωσαν, μετά από συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ότι αποφάσισαν να τοποθετήσουν το ζήτημα των παραβιάσεων στο τραπέζι των τακτικών συζητήσεων που πραγματοποιούνται μεταξύ των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

* * *

Αυτή η συμφωνία δε σημαίνει τίποτε λιγότερο από διμερή διάλογο για το, αμφισβητούμενο από την Τουρκία, εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

* * *

Πίσω από τα σύννεφα σκόνης που σηκώνουν οι... ατρόμητοι φωνασκούντες κυβερνώντες στην Αθήνα, κρύβεται η ωμή και οδυνηρή για τα ελληνικά συμφέροντα πραγματικότητα: Η Αθήνα κινείται στη γραμμή των συμφωνηθέντων το Δεκέμβρη του 1999 στο Ελσίνκι, τα οποία επιβάλλουν τη διευθέτηση των συνοριακών και άλλων συναφών διαφορών της Τουρκίας, με βάση τα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Κατ' αρχήν με διμερή διάλογο, διαμεσολάβηση ή διαιτησία αν χρειαστεί ή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αν καταγραφεί αδιέξοδο.

* * *

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, βρισκόμαστε στην προπαρασκευή του διμερούς διαλόγου και τίποτε δεν αποκλείει οι «συνοριακές και άλλες συναφείς ελληνοτουρκικές διαφορές», οι οποίες συνοψίζουν τις διεκδικήσεις της Αγκυρας επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, να οδηγηθούν προς διευθέτηση στην, προφανώς υπό αμερικανική αιγίδα, επιδιαιτησία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ