Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Κήρυγμα δικομματικής συσπείρωσης και αποπροσανατολισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια πρώτη γεύση του σκηνικού που θα στηθεί τους επόμενους μήνες στον τόπο, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, έδωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με τη χθεσινή ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ενα σκηνικό, με κύρια χαρακτηριστικά του τη δικομματική αντιπαράθεση, τον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα και την καλλιέργεια ενός κλίματος εικονικής πραγματικότητας γύρω από τα «επιτεύγματα» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας υπό τη δική του ηγεσία, μετά την ολοκλήρωση της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα τέλη Ιούνη, προσδιορίζοντας, ωστόσο, τις εκλογές για το τέλος της τετραετίας σε λιγότερο από ένα χρόνο. «Θα ηγηθώ - είπε καταλήγοντας - σ' αυτήν την κινητοποίηση. Καλώ όλους σας να συμμετέχετε από τώρα ενεργά. Θα είμαι και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή». Παρέπεμψε, δε, την όποια εσωκομματική συζήτηση για μετά την Προεδρία της ΕΕ.

Ειδικότερα, σημαντικό τμήμα της ομιλίας του το αφιέρωσε στην Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και την ένταξη της Κύπρου σ' αυτήν. Εξάλλου παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος.

Ο Κ. Σημίτης επανέλαβε τα περί «ισχυρής» Ελλάδας και το σύνθημα «πρώτα η Ελλάδα» για να συμπληρώσει ότι «η ισχυρή Ελλάδα είναι συναρτημένη με την Ευρωπαϊκή Ενωση κι ακόμη περισσότερο με την ισχυρή Ευρώπη». Μάλιστα, ερμηνεύοντας την άποψη ότι «"έξω πάμε καλά" σε αντίθεση με το "μέσα" όπου δεν πάμε καλά», επισήμανε πως «η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει έξω και μέσα με ασύνδετες επιδόσεις».

Θυμήθηκε δε και τα λαϊκά προβλήματα, καθώς, όπως είπε, «κάποιοι νομίζουν ότι δε βλέπουμε τα προβλήματα που έχει η χώρα, την ανεργία, την οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών» και δεν παρέλειψε να πει ότι «και επιχειρήσεις έχουν δυσκολίες, γιατί υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός, γιατί οι τεχνολογίες αλλάζουν τις συνθήκες παραγωγής, οργάνωσης και εμπορίας». Επίσης επανέλαβε τα περί «εκσυγχρονισμού», υποστηρίζοντας ότι «θα πάμε πέρα από το 2004 με μια νέα εκσυγχρονιστική πνοή. Με νέες τομές και μεταρρυθμίσεις».

Πάντως, παραδέχτηκε, απαριθμώντας τις κυβερνητικές «επιτυχίες», ότι «η δυσπιστία της κοινής γνώμης, οι αρνητικές της εμπειρίες, τα λάθη, οι απροσεξίες, που συντηρούν ένα κλίμα καχυποψιών, έχουν δημιουργήσει ένα υπόστρωμα που η κάθε κατηγορία - ακόμη και από τα πιο αφερέγγυα χείλη, ακόμα και αν είναι ατεκμηρίωτες, γίνεται πιθανή και πιστευτή».

Στο σημείο αυτό, άρχισε την αναφορά στη ΝΔ με όρους, όπως «δεξιά», «νεοδεξιά» και «ακραία δεξιά στοιχεία» που αυτή κρύβει, όπως και στον «αρχηγό της ελληνικής δεξιάς» και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «οραματίζεται την υποταγή της κοινωνίας στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στους νόμους της αγοράς».

Επίσης «επιχειρηματικά συμφέροντα», κατήγγειλε ο Κ. Σημίτης ότι συνωμοτούν για να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτά, είπε, βρίσκονται πίσω από «μια ακόμη καλοστημένη επίθεση απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ολοκληρώσει ένα έργο που αλλάζει την Ελλάδα. Ποιοι κρύβονται πίσω απ' αυτό το σενάριο: Επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν ν' ανατρέψουν την κυβέρνηση. Οι πραγματικά διαπλεγμένοι με τη συντηρητική παράταξη. Αυτοί που ελπίζουν ότι μια φοβισμένη κυβέρνηση θα επέμβει στις επιχειρηματικές τους κόντρες. Αυτοί που θέλουν η οικονομική εξουσία να καθορίζει τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος». Και διαβεβαίωσε: «Σ' αυτόν τον αγώνα στέκομαι κι έτσι θα συνεχίσω».

Η «αντεπίθεση» Λαλιώτη

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης, κάνοντας το άνοιγμα των εργασιών της κοινής Συνόδου ΚΕ και ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της κινητοποίησης για τις επόμενες εκλογές, δίνοντας το σύνθημα της γενικής «αντεπίθεσης»:

«Στο επόμενο 10μηνο, μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2004, μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Με αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, με ανάδειξη του δημιουργικού μας έργου, με την ανάδειξη των κεκτημένων γιατί είμαστε εμείς, ως εγγυητική και προωθητική δύναμη, που μπορούμε να τα διασφαλίσουμε. Με αντεπίθεση σε όλους τους τομείς με τις νέες προτάσεις, με το νέο όραμά μας, με τις νέες δεσμεύσεις μας, για την επόμενη χρονική περίοδο, γιατί και πάλι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να πείσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι είμαστε η προωθητική ανανεωτική δύναμη και εγγυητική δύναμη και για τις προσδοκίες και για τις ελπίδες και στον επόμενο ιστορικό κύκλο. Εχουμε μπροστά μας μάχες δημιουργικές γι' αυτά που έρχονται, για να πείσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι αξίζει, για μια ακόμα φορά, να εμπιστευτεί τον Κώστα Σημίτη ως πρωθυπουργό της χώρας και το ΠΑΣΟΚ να έχει τη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη τετραετία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ