Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Πετσάλνικος: «Πράξη επιπολαιότητας» η ενέργεια Ναξάκη

Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν χτες και οι δύο σύντροφοι και συγκατηγορούμενοι του Οτσαλάν, ο Γιακάρ Τσεντκίζ και η Καγιά Αϊφέρ

Δε γνωρίζω, δεν άκουσα. Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός του υπουργού Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικου, κατά τη χτεσινή διαδικασία της δίκης των 13 κατηγορουμένων για την υπόθεση της παράνομης εισόδου στη χώρα μας του ηγέτη των Κούρδων Α. Οτσαλάν, παρόλο που ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης την περίοδο εκείνη ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης και μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου που κλήθηκε τότε να διαχειριστεί την κρίση.

Στις επίμονες ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Φ. Πετσάλνικος απέφυγε να απαντήσει σε αρκετά ερωτήματα, ενώ χαρακτήρισε την ενέργεια του Α. Ναξάκη, να οργανώσει την είσοδο του Α. Οτσαλάν στη χώρα μας, ως «πράξη τουλάχιστον ακραίας επιπολαιότητας». Σε σχετική ερώτηση για τα κίνητρα του αρχιπλοιάρχου εν αποστρατεία Α. Ναξάκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τη βούληση του Α. Ναξάκη. Πρόσθεσε ότι ο αρχιπλοίαρχος θα έπρεπε να ξέρει πως η ενέργειά του θα δημιουργούσε εντάσεις υψίστου βαθμού και κινδύνους για τη χώρα μας, λόγω της διακηρυγμένης θέσης της Τουρκίας ότι η είσοδος Οτσαλάν στην Ελλάδα θα αποτελούσε «casus belli». Κατέθεσε, όμως, ο Φ. Πετσάλνικος ότι δε θεωρεί πως ο αρχιπλοίαρχος ενήργησε με στόχο να προκαλέσει κίνδυνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στο δικαστήριο ότι ενημερώθηκε για το θέμα που δημιουργήθηκε με την είσοδο Οτσαλάν από τον τότε υποδιοικητή της ΕΥΠ κ. Λουκόπουλο και από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο. Οσον αφορά τη συμπεριφορά της ΕΥΠ τις πρώτες ώρες της άφιξης του Α. Οτσαλάν, ο Φ. Πετσάλνικος τη χαρακτήρισε απογοητευτική και πως η ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί την άφιξη του Κούρδου ηγέτη.

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι ο Θ. Πάγκαλος είχε επικοινωνία με τον Α. Ναξάκη, όπου συμφώνησαν να γίνει συνάντηση μεταξύ Α. Ναξάκη και του κ. Ρουμπή, ο οποίος θα εκπροσωπούσε τον διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη, επειδή ο τελευταίος βρισκόταν στη Ρουμανία σε επίσημη αποστολή.

Σε σχετική ερώτηση του δικηγόρου του Οτσαλάν, Θ. Θεοδωρόπουλου, για την είσοδο του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας, ο Φ. Πετσάλνικος απάντησε ότι δεν μπορεί να αποδώσει «καμιά μομφή στον κ. Οτσαλάν». Οσον αφορά το αίτημα του Οτσαλάν περί παροχής πολιτικού ασύλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι δε γνώριζε τίποτα. Αξίζει ο σημειωθεί ότι ο δικηγόρος Φαΐλος Κρανιδιώτης ανέφερε στο δικαστήριο ότι η αίτηση Οτσαλάν εκείνες τις κρίσιμες ώρες στάλθηκε... ταχυδρομικώς από την Κένια!

Ο συνήγορος υπεράσπισης των υπαλλήλων της εταιρίας «Aegean Airlines» που μετέφερε τον Α. Οτσαλάν ισχυρίστηκε ότι η είσοδος στη χώρα μας του Κούρδου ηγέτη οργανώθηκε από την ΕΥΠ, επικαλούμενος συνέντευξη του απόστρατου ταξιάρχου κ. Κίτσου σε τηλεοπτική εκπομπή και ζήτησε να κληθεί ως μάρτυρας ο απόστρατος ταξίαρχος.

Στο μεταξύ εμφανίστηκαν στο δικαστήριο αυτοβούλως για καταθέσουν οι δύο συνεργάτες και συγκατηγορούμενοι του Α. Οτσαλάν, ο Γιακάρ Τσεντκίζ και η Καγιά Αϊφέρ (Ροζερίν), οι οποίοι ζήτησαν να μην ενεργοποιηθεί το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος τους. Αντ' αυτού ζήτησαν να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Το δικαστήριο αντικατέστησε την απόφαση της προσωρινής κράτησης με την επιβολή περιοριστικών όρων (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα μέχρι να τελειώσει η δίκη και να εμφανίζονται κάθε πρωί στον εισαγγελέα της έδρας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ