Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανταπόκριση» απ' τον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας

Εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ και της ΕΕΔΔΑ με τον Κάρολους Βίμερ, μέλος του ΠΓ, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας και βουλευτή του Λατινοαμερικάνικου Κοινοβουλίου

Μια άμεση «ανταπόκριση» για τον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν, χτες το βράδυ στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική εκδήλωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) με καλεσμένο τον Κάρολους Βίμερ, μέλος του ΠΓ, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας και βουλευτή στο Λατινοαμερικάνικο Κοινοβούλιο, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας από χτες και θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων.

Ηταν μια πραγματική εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας, όπου μεταφέρθηκε σημαντική εμπειρία, αλλά και πολιτικές εκτιμήσεις για το πρόσφατο δημοψήφισμα στη χώρα. Ο Κ. Βίμερ μετέφερε το θερμό χαιρετισμό στους εκπροσώπους της ειρήνης στην Ελλάδα και μίλησε για τη στήριξη που υπάρχει στον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας από ολόκληρο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αφορούσε στους λόγους που χάθηκε το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα. Εκτός αυτής της ανάλυσής του, ο Κ. Βίμερ τόνισε πως «για να επιτευχθεί η ειρήνη χρειάζεται αγώνας και πάλη» ενώ, σχολιάζοντας τη στάση των δυνάμεων της αντίδρασης στην πατρίδα του, σημείωσε πως «αυτοί που έκαναν πραξικόπημα το 2002, τώρα κατηγορούν τον Πρόεδρο Τσάβες για δικτάτορα».

Για το δημοψήφισμα, τόνισε πως το αποτέλεσμά του έφερε βαθύτερη σκέψη για πολλά πράγματα, «μέχρι τώρα πηγαίναμε από νίκη σε νίκη και είναι καλό που θυμηθήκαμε πως ο πολιτικός αγώνας είναι πολύπλοκος». Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, συμπλήρωσε, πως «μια επανάσταση δεν μπορεί να γίνει χωρίς το λαό, αλλά με ένα λαό με κρίση και οργάνωση». Και πρόσθεσε: Πρέπει να σταθούμε και σε ορισμένα πράγματα στη Βενεζουέλα που δεν πάνε καλά, παρ' όλο που σε καμία περίπτωση ο λαός δε θέλει το πισωγύρισμα. Στη συνέχεια, μίλησε για τις τέσσερις αιτίες που χάθηκε το δημοψήφισμα, διευκρινίζοντας πως μεγάλο μέρος των οπαδών του Τσάβες απείχε απ' τη διαδικασία. Το θετικό, επισήμανε, είναι πως δεν πήγε να ψηφίσει και τους αντιπάλους μας.

Οι λόγοι που χάθηκε το δημοψήφισμα


Πρώτος λόγος, κατά τον Κ. Βίμερ, η έλλειψη οργάνωσης. Υπενθύμισε την προσπάθεια του Τσάβες να δημιουργήσει μια νέα πολιτική οργάνωση και το δημοψήφισμα έγινε, ενώ αυτό το κόμμα δεν υπάρχει ακόμα. Παρ' όλο που ο Πρόεδρος είναι στρατιωτικός πήγε να δώσει μια μάχη χωρίς στρατό, σχολίασε.

Δεύτερος λόγος είναι πως έπαιξε σημαντικό ρόλο η συζήτηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα για το σοσιαλισμό. Αυτή η συζήτηση περισσότερο χώρισε παρά ένωσε. Ο σοσιαλισμός είναι δύσκολο θέμα, δεν έρχεται βγάζοντας ένα φιρμάνι. Ο λαός έπρεπε να αποδεχτεί μια έννοια που στη χώρα είχε χτυπηθεί πάρα πολύ. Οι δυνάμεις της αντίδρασης, είπε, χρησιμοποίησαν αντικομμουνιστική προπαγάνδα και συνθήματα άλλων εποχών.

Χτύπησαν στους τρεις μεγάλους φόβους για τον πληθυσμό: Την ιδιοκτησία, την οικογένεια, τη θρησκεία. Χρησιμοποίησαν συνθήματα όπως: Εάν ψηφίσεις «υπέρ» στο δημοψήφισμα το κράτος, θα σου πάρει τα παιδιά σου ή το κράτος θα σου πάρει την ιδιοκτησία σου. Επίσης, έλεγαν, πως με θετική ψήφο το κράτος δε θα σου επιτρέπει να θρησκεύεσαι.

Ως τρίτο λόγο, ο Κ. Βίμερ ανέφερε την ίδια τη συνταγματική μεταρρύθμιση και τον τρόπο που έγινε. Πολλοί, είπε, συμφωνούσαν με τα περισσότερα απ' τα 69 άρθρα της, αλλά ψήφισαν κατά. Εδωσε σημασία στο μικρό χρονικό διάστημα που έγινε και στο κακό σχεδιασμό που υπήρχε. Ετσι δεν υπήρχε δυνατότητα να εξηγηθεί στο λαό. Πριν προχωρήσει στην τέταρτη αιτία, τόνισε πως η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει αλλά έχει κάποιες αδυναμίες.

Ο Κ. Βίμερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τέταρτο λόγο. Οπως επισήμανε, πολλοί στο στρατόπεδο του Τσάβες δεν είναι επαναστάτες και λειτουργούν με οπορτουνιστικό τρόπο. Υπάρχει και το θέμα της ειρηνικής επανάστασης. Ποτέ δεν έγινε μια τομή με την παλιά πολιτική. Πολλά στελέχη δεν έτρεχαν για το δημοψήφισμα, αλλά για την ατομική τους επιτυχία στις δημοτικές εκλογές του 2008 στη Βενεζουέλα.

Συνοψίζοντας, ο Κ. Βίμερ τόνισε πως ο λαός έδειξε πως δε θέλει να συνεχίσουν τα πράγματα όπως είναι, αλλά δε θέλει να γυρίσει και στο παρελθόν. Αυτό που θέλει η μεγάλη πλειοψηφία είναι μια λαϊκή εξουσία, όπου θα κυβερνά μέσα απ' τα συμβούλιά του και θα συμμετέχει. Το δύσκολο αυτό αγώνα, κατέληξε, ο λαός έχει αποφασίσει ότι θέλει να τον δώσει ειρηνικά.

Νωρίτερα, χαιρετισμό είχαν απευθύνει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας και η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, Μάρη Λαυρεντιάδου. Ο Ευ. Μαχαίρας τόνισε πως «σκοπός της εκδήλωσης είναι να καλωσορίσουμε έναν εκπρόσωπο του λαού της Βενεζουέλας και με την ευκαιρία να τιμήσουμε το μέγα έργο που συντελείται σε μια μακρινή χώρα». Η ΕΕΔΥΕ, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, «υποστηρίζει την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας για τη φιλειρηνική και φιλολαϊκή πολιτική της και χαιρετίζει τη σημερινή συγκέντρωση ως μια αρχή ευρύτερης υποστήριξης των προσπαθειών των λαών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής να απαλλαγούν από τη νέα αποικιοκρατία των ΗΠΑ και να απολαύσουν τα αγαθά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού».

Η Μ. Λαυρεντιάδου, στο χαιρετισμό της, σημείωσε πως «τα μάτια όλων των προοδευτικών ανθρώπων, τα μάτια όλων όσοι αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι στραμμένα στη Λατινική Αμερική». Η ΕΕΔΔΑ, συμπλήρωσε, «στηρίζει το λαό της Βενεζουέλας και την κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες στα πρώτα τους βήματα για χώρα ανεξάρτητη και εθνικά κυρίαρχη. Με μεγαλύτερες δυνάμεις θα αναπτύξουμε δράσεις και καμπάνιες αλληλεγγύης, γιατί ο λαός της Βενεζουέλας πρέπει και μπορεί να βγει νικητής μέσα από αυτή τη δύσκολη μάχη».

Μετά τους χαιρετισμούς και την ομιλία του Κ. Βίμερ, ακολούθησε πλούσια συζήτηση για τον αγώνα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός της Βενεζουέλας. Μεταξύ των παρευρισκομένων η Μαρία - Ινές Φονσέκα, επιτετραμμένη της πρεσβείας της Βενεζουέλας, ο Θανάσης Παφίλης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ και γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής κ.ά. Τη συζήτηση συντόνισε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, ο οποίος και τόνισε το γεγονός πως το επόμενο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης θα γίνει τον Απρίλη, στο Καράκας της Βενεζουέλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ