Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝεπείς προσπάθειες για πιο ισχυρή αντιλαϊκή ΕΕ

Η «εντολή» της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πάση θυσία επαναφορά του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος», με την ονομασία «μεταρρυθμιστική συνθήκη» αυτή τη φορά, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο σκόπελος δημοψηφισμάτων, εξετελέσθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως φαίνεται από την Εκθεση που υιοθέτησε σχετικά με τη γνωμοδότησή του για τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης η οποία και θα εγκρίνει τη «μεταρρυθμιστική συνθήκη». Μάλιστα, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση και από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ.

Η έκθεση υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα σημείο της δέχτηκε θετική ψήφο από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη. Το σημείο αυτό λέει: «Χαιρετίζει (σ.σ. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) παρά ταύτα το γεγονός ότι η εντολή (σ.σ. η απόφαση της Συνόδου Κορυφής) διασφαλίζει πολλά από τα ουσιαστικά στοιχεία της συνταγματικής συνθήκης, κυρίως την ενιαία νομική προσωπικότητα της Ενωσης και την κατάργηση της δομής των πυλώνων, την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας στο Συμβούλιο και τη συναπόφαση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, τα στοιχεία της συμμετοχικής δημοκρατίας, το νομικά δεσμευτικό καθεστώς του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, την ενίσχυση της συνοχής της εξωτερικής δράσης της Ενωσης και την ισορροπημένη θεσμική δέσμη».

Ο Δ. Παπαδημούλης με τη θετική του ψήφο στάθηκε συνεπής στην πάγια θέση του Συνασπισμού υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ («ενιαία νομική προσωπικότητα»), της παραπέρα δηλαδή ισχυροποίησης και θωράκισης του αντιλαϊκού και αντιδραστικού οικοδομήματος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι των λαών των χωρών - μελών του. Υπερψήφισε την κατάργηση της δυνατότητας που ως τώρα υπήρχε για άσκηση «βέτο» από κάποια χώρα στο Συμβούλιο σε περιπτώσεις που προωθούμενες αποφάσεις θίγουν συμφέροντά της («επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας»). Εδωσε θετική ψήφο στην ενιαία εξωτερική δράση της ΕΕ, στην ενίσχυση δηλαδή του επιθετικού της χαρακτήρα, συνεπής κι αυτή η ψήφος με τη θέση του ΣΥΝ υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής, της συγκρότησης ευρωστρατού κλπ.

Ας τις σταθμίσουν καλά οι εργαζόμενοι αυτές τις θετικές ψήφους και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τον ΣΥΝ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ