Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μαζικός απεγκλωβισμός για ένα νέο πολιτικό χάρτη, για την κοινωνική συμμαχία

Αποσπάσματα από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

«Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε κοινωνικό κράτος σε συνθήκες της καπιταλιστικής αγοράς, ούτε φιλολαϊκές ρυθμίσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι μαύρα. Αυτό που μπορεί να υπάρξει είναι το εξής: Ενα λαϊκό κίνημα χειραφετημένο πλήρως από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χειραφετημένο από τις συμβιβαστικές λογικές των ευρωπαϊκών μονόδρομων. Ενα λαϊκό κίνημα ενωμένο με βάση τα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των άλλων φτωχών επαγγελματιών. Μια κοινωνική συμμαχία η οποία είναι εναντίον της πλουτοκρατίας, εναντίον των μονοπωλιακών συγκροτημάτων. Ενα κίνημα όπου ο ένας κλάδος είναι για όλους και όλοι για έναν. Που δεν αμφισβητεί απλώς κάποιες κυβερνητικές επιλογές, αλλά αμφισβητεί κυβερνητικά και κομματικά προγράμματα, αμφισβητεί τα ίδια τα κόμματα ως εξουσία».

Τα παραπάνω υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από τη Θεσσαλονίκη, όπου περιόδευσε.

Συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι: «Δε θα έχει αυτό το κίνημα άμεσα αποτελέσματα, αλλά θα στρώσει το δρόμο για να περιορίσει τις συνέπειες, να εμποδίσει χειρότερα πράγματα, να έχει επιμέρους κατακτήσεις. Σ' αυτό το κίνημα μετέχει το ΚΚΕ, ως κόμμα βεβαίως, με τις δυνάμεις του και είμαστε μόνον εκεί.

Το ΚΚΕ διεκδικεί αυξημένη εκλογική και πολιτική επιρροή, ώστε από καλύτερες θέσεις να συμβάλει στην ανάπτυξη του κοινωνικοπολιτικού μετώπου της εργατικής τάξης και των άλλων μικροαστικών λαϊκών στρωμάτων, με κοινωνική και πολιτική έκφραση. Αυτή η συμμαχία χρειάζεται σήμερα στον τόπο και όχι μια συμμαχία που στοχεύει στη διανομή των εκλογικών καρεκλών, δηλαδή απλώς ένα μικρό κόμμα να γίνει λίγο μεγάλο, για να είναι στην πολιτική σκηνή.


Εμείς για όσο διάστημα το λαϊκό κίνημα δεν είναι όσο χρειάζεται ισχυρό, για όσο διάστημα δεν έχει διαμορφωθεί η βάση της κοινωνικής συμμαχίας, για όσο διάστημα δε διαμορφώνονται νέες πολιτικές δυνάμεις απεγκλωβισμένες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ριζοσπαστικές, σ' αυτό το διάστημα θα είμαστε αντιπολίτευση. Στην αντιπολίτευση, αλλά μέσα στο λαό».

«Δεν έχουμε καμία διάθεση - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - να μετέχουμε σε κανένα σχήμα συμμαχιών που θα δώσει βοήθεια και ανάσα στο σημερινό πολιτικό σύστημα και στη δικομματική εναλλαγή. Δουλεύουμε γι' αυτή την κοινωνική συμμαχία. Πάνω από όλα η προσοχή μας είναι στραμμένη στον απεγκλωβισμό ριζοσπαστικών λαϊκών δυνάμεων με βάση τα κοινωνικά κριτήρια, δυνάμεων που σήμερα είναι προβληματισμένοι και είναι εγκλωβισμένοι σ' αυτά τα δύο κόμματα.

Πιστεύουμε ότι ο μαζικός απεγκλωβισμός δε θα αδυνατίσει μόνο αυτά τα δύο κόμματα, αλλά θα διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό χάρτη στη χώρα με νέες πολιτικές δυνάμεις. Και το ΚΚΕ θα έχει τις πόρτες ανοιχτές για συνεργασία.

Με φθαρμένα υλικά, διαβρωμένα από τη λογική της μοιρολατρίας, του "δε γίνεται τίποτα" και του "πρέπει να προσαρμοστούμε σε ό,τι συμβαίνει από το 1992 και μετά", με αυτά τα υλικά συμμαχία δεν μπορεί να γίνει. Μπορεί να γίνει συμμαχία βεβαίως με όρους κινήματος. Με όλους όσοι συναντιόμαστε στους αγώνες και μακάρι να συναντηθούμε και με ακόμη περισσότερους. Αλλά κοινωνικοπολιτική συμμαχία αντίστασης, αντεπίθεσης, που ανοίγει το δρόμο μιας νέας λαϊκής εξουσίας. Συμμαχία με αυτά τα φθαρμένα υλικά, που έχουν κυβερνητικές ευθύνες ή έχουν ευθύνες στη μοιρολατρία και στη διάβρωση συνειδήσεων, δε μας χρειάζεται. Είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από το λαό θα προκύψουν νέες δυνάμεις, είτε κοντινές με το ΚΚΕ, είτε που θέλουν να συνομιλήσουν και να δοκιμάσουν και την κοινή δράση με το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ