Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΑΙ» ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Επικίνδυνη περιπλοκή της κατάστασης

Εγκρίθηκε η «έκθεση προόδου» για το 2006 - Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Από την «ειρηνευτική» επιχείρηση «Ομόνοια» στην ΠΓΔΜ. Η ένταξη της χώρας, όπως και άλλων βαλκανικών χωρών σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, περιπλέκει επικίνδυνα την κατάσταση στην περιοχή

Eurokinissi

Από την «ειρηνευτική» επιχείρηση «Ομόνοια» στην ΠΓΔΜ. Η ένταξη της χώρας, όπως και άλλων βαλκανικών χωρών σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, περιπλέκει επικίνδυνα την κατάσταση στην περιοχή
Εγκρίθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ, αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με 558 ψήφους υπέρ, 47 κατά και 8 αποχές. Σημειώνεται ωστόσο ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, να εφαρμοσθεί η εγκριθείσα νομοθεσία με ταχείς ρυθμούς, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους τομείς «της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς».

Σύμφωνα με την απόφαση των ευρωβουλευτών, αυτό θα οδηγήσει σε «πραγματική οικονομία της αγοράς, θα προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη και θα βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα». Σχετικά με το όνομα της χώρας, επισημαίνουν ότι «κάθε κράτος επιλέγει το όνομά του ελεύθερα» και καλούν ΠΓΔΜ και Ελλάδα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις περί ονόματος, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σε παρέμβασή του υπογράμμισε: «οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την Εκθεση, όχι μόνο επειδή τασσόμαστε κατά της ΕΕ και επομένως και εναντίον της ένταξης της ΠΓΔΜ σ' αυτήν, αλλά και γιατί θεωρούμε ότι η παρέμβαση της ΕΕ, ενταγμένη στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της στα Βαλκάνια, περιπλέκει επικίνδυνα την κατάσταση στην περιοχή και υπονομεύει τις διαδικασίες εξεύρεσης αμοιβαίας και κοινά αποδεκτής λύσης, στα πλαίσια του ΟΗΕ».

«Το ΚΚΕ δεν εστιάζει την προσοχή του στην ονομασία της γειτονικής χώρας, εφόσον δηλώνει αποκλειστικά γεωγραφικό προσδιορισμό και καταργηθούν οποιεσδήποτε μειονοτικές αναφορές και αλυτρωτικές θέσεις», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι «πηγή των προβλημάτων είναι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, οι επεμβάσεις ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και η αλλαγή των συνόρων. Η ένταξη της ΠΓΔΜ και άλλων Βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει νέα προβλήματα σε βάρος των λαών. Η πορεία των σχέσεων της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, οι εξελίξεις στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου, αποδεικνύουν ότι ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δεν αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και ασφάλεια, αλλά υπονομεύουν την εθνική ανεξαρτησία και εμπλέκουν τη χώρα μας και τις άλλες χώρες της περιοχής σε επικίνδυνες καταστάσεις».

Τέλος, αναφερόμενος στη στάση των πολιτικών δυνάμεων του «ευρωμονόδρομου» στη χώρα μας, ο Θ. Παφίλης επισήμανε, πως «τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. αποπροσανατολίζουν το λαό με ανέξοδο πατριωτισμό στο θέμα του ονόματος, ενώ ακολουθούν την πολιτική της συμπόρευσης με τους ιμπεριαλιστές που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Προσπαθούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την υποταγή τους στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και την αναγόρευση της ΕΕ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε επιδιαιτητές που καθιστούν τη χώρα μας έρμαιο ωμών εκβιασμών και απροκάλυπτων πιέσεων. Ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής μπορούν να δώσουν απάντηση δυναμώνοντας τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες και καταδικάζοντας τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ