Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ψηφοθηρικό ενδιαφέρον

Ζήτησε από τους υπουργούς «να σκύψουν πάνω στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών», αλλά την ίδια στιγμή δήλωσε αμετακίνητος στην «προώθηση των μεταρρυθμίσεων», που οξύνουν τα προβλήματα του λαού

Τα «καθημερινά προβλήματα των πολιτών» θυμήθηκε αίφνης ο Κ. Καραμανλής, ομολογώντας έτσι την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής να δώσει λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού, όπως υποσχόταν προεκλογικά.

Το όψιμο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την «καθημερινότητα των πολιτών» υπαγορεύεται καθαρά από ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια έμμεση αλλά σαφή ομολογία για την «αδυναμία» της κυρίαρχης πολιτικής να ανακουφίσει το λαό από τα μεγάλα προβλήματα που διαρκώς οξύνονται.

Ο Κ. Καραμανλής μιλώντας χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε από τους υπουργούς «να σκύψουν με ευαισθησία και φροντίδα στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών», αλλά δεν ανέφερε το «πώς», δημιουργώντας εύλογα την εκτίμηση ότι ουσιαστικά τους προέτρεψε να κάνουν ό,τι μπορούν (κινητοποίηση κρατικού μηχανισμού, ρουσφέτια κ.ο.κ), ώστε να υπάρξει μια εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας πριν τις εκλογές.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από το ότι ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός δήλωσε αμετακίνητος στην προώθηση της πολιτικής των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Πολιτική όμως, που έχει αποδειχθεί περίτρανα στην πράξη, ότι αντί να ανακουφίσει έχει οξύνει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

«Πρέπει να δίνουμε όλοι ιδιαίτερη έμφαση και να σκύβουμε με ευαισθησία και με φροντίδα, στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής απευθυνόμενος προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και συμπλήρωσε: «Γιατί εκτός από τις μεγάλες πολιτικές επιλογές, κρίνεται κανείς και από τα θέματα καθημερινότητας που απασχολούν τον κάθε πολίτη».

Ομως στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «σταθερός και αμετακίνητος στόχος μας είναι η προώθηση και η ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού μας έργου», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας» συγχέοντας για ακόμα μια φορά την κοινωνία με την ηγεσία του ΣΕΒ και την πλουτοκρατία. Καυχήθηκε ότι «έχουμε πετύχει ως τώρα πολλά και σημαντικά», αλλά «έχουμε πολύ ακόμη έργο μπροστά μας και είμαστε στη μέση ενός δύσκολου και ανηφορικού δρόμου». Αυτή τη συνέπεια και στοχοπροσήλωση στις «μεταρρυθμίσεις» παρουσίασε ως συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ (δίχως να το κατονομάσει), ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει όσους αντιδρούν ως εκφραστές της αντίδρασης και της συντήρησης!.. «Καμία Σειρήνα δε θα επιτρέψουμε να μας εκτρέψει από αυτό το δρόμο. Απέναντι σ' όλους εκείνους που έχουν επιλέξει να γίνουν πολιτικοί εκφραστές της αντίδρασης και της συντήρησης, του μηδενισμού και της άρνησης, εμείς αντιπαραθέτουμε την αλήθεια του έργου μας», ήταν η χαρακτηριστική «ατάκα».

Ο Κ. Καραμανλής δεν ανέφερε τίποτα για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αλλά κατέστησε σαφές στα κυβερνητικά στελέχη ότι «άδειες» για το καλοκαίρι δεν ισχύουν και οι πάντες πρέπει να δίνουν καθημερινά μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ξεχωριστή αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές και ειδικά στην Πάρνηθα, μόνο και μόνο για να μετακυλίσει τις ευθύνες στον... κακό μας το καιρό: «Φέτος, τα καιρικά φαινόμενα ευνόησαν όσο ποτέ άλλοτε την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών, με αποκορύφωμα αυτή της Πάρνηθας», είπε, για να ζητήσει στη συνέχεια «περισσότερη εγρήγορση, ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα». Το τελευταίο, δηλαδή η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση των διαφόρων «κρίσεων» που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα (το έγκλημα στην Πάρνηθα και το Πήλιο, η ανθρωποθυσία των τριών εποχικών πυροσβεστών στο Ρέθυμνο, η νόθευση των γραπτών στις πανελλαδικές εξετάσεις, η χτεσινή σύγκρουση τρένων κλπ), έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η απάντηση βέβαια που δίνεται αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων, με στόχο να περιοριστεί η πολιτική φθορά ενόψει των επικείμενων εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ