Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Το νερό είναι λαϊκή περιουσία, όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας

Η σκόπιμη απουσία πολιτικής για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων αλλά και η μετατροπή του νερού σε εμπόρευμα, μέσα από την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων όπως η Εταιρία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο χώρο, αλλά όλο το λαό, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. «Είναι χρυσάφι το νερό από πλευράς αξίας για τον άνθρωπο και δυστυχώς έχει γίνει χρυσάφι για την κερδοφορία του κεφαλαίου», είπε και κάλεσε το λαό να αντισταθεί σ' αυτή την πολιτική και αγωνιστικά να απαιτήσει έργα για τη διαχείριση του νερού.

Η Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια της επίσκεψής της στην ΕΥΑΘ, συναντήθηκε με το ΔΣ της Εταιρείας και ενημερώθηκε για τα επενδυτικά σχέδια που ετοιμάζεται να υλοποιήσει μέσα από «συνεργασία» με τον πολυεθνικό κολοσσό «ΣΟΥΕΖ», τη δημιουργία θυγατρικών και την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΕΥΑΘ σε νέους τομείς.

Ακολούθησε συνάντηση με τους εκπροσώπους των δύο Σωματείων εργαζομένων στην επιχείρηση, όπου αναδείχτηκαν οι επιπτώσεις της πολιτικής ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε με την ένταξη της ΕΥΑΘ στο χρηματιστήριο το 2001. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, προχωρά, παρά τις αντιδράσεις τους, ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της λειτουργίας του διυλιστηρίου και του βιολογικού καθαρισμού σε ιδιώτες (βλέπε «ΣΟΥΕΖ») για 5 χρόνια. Συνεχίζεται η μείωση του προσωπικού και η παράδοση υπηρεσιών της ΕΥΑΘ σε εργολάβους που απασχολούν εργαζόμενους με άθλιες εργασιακές σχέσεις. Ενώ παράλληλα εντείνονται η τρομοκρατία και οι διώξεις σε βάρος των εργαζομένων και των συνδικαλιστών - δεκάδες αγωγές εκκρεμούν σε βάρος τους - επειδή καταγγέλλουν πως η διοίκηση ακολουθεί σκανδαλώδη πολιτική με απευθείας αναθέσεις έργων και υπερτιμολογήσεις.

«Τα παράνομα σκάνδαλα φυτρώνουν εκεί που υπάρχει νομιμοποιημένη σκανδαλώδης πολιτική», είπε η Αλέκα Παπαρήγα. Σημείωσε τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και τους λόγους που συνοδεύουν την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, και δήλωσε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και των εργαζομένων που θα υποστούν τις συνέπειες από τις εξελίξεις και θα αφορούν την επάρκεια νερού, την ποιότητα και το κόστος, αλλά και την επιδείνωση στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων της επιχείρησης.

Το νερό αποτελεί λαϊκή περιουσία και δε χωρά στη λογική της κερδοσκοπίας, ξεκαθάρισε η Αλέκα Παπαρήγα. Και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ούτε μια μετοχή σε ιδιώτη, δεν μπορεί να λειτουργεί η ΕΥΑΘ σαν ΑΕ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι Παιδεία, Υγεία, Νερό θα είναι στην ίδια μοίρα με την ακτοπλοΐα, το εφοπλιστικό κεφάλαιο».

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πανελλαδικού έργου διαχείρισης των υδάτινων πόρων. «Χρειάζονται πολλά έξοδα, πολλά χρήματα και αυτά τα έργα χρειάζονται τουλάχιστον 25 χρόνια για να ολοκληρωθούν στην Ελλάδα. Τέτοια έργα ώστε όταν θα βρέχει, ας πούμε, στη Θεσπρωτία, να έχουν νερό τα Δωδεκάνησα. Να μην υπάρχουν περιοχές χωρίς νερό. Και μιλάμε για πόσιμο νερό, μιλάμε για άρδευση. Αυτό το έργο δε γίνεται στην Ελλάδα, όχι γιατί δε συνειδητοποίησαν την ανάγκη οι κυβερνήσεις, αλλά γιατί είναι ένα έργο που θέλει χρήμα. Το χρήμα υπάρχει αλλά διατίθεται αλλού. Οι ιδιώτες δεν αναλαμβάνουν ένα τέτοιο έργο μακράς διάρκειας γιατί θέλουν να κάνουν έργα από τα οποία παίρνουν γρήγορα πίσω τα κέρδη τους». Και κάλεσε τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με αυτή την πολιτική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην ΕΥΑΘ (2018-02-02 00:00:00.0)
Μοντέλα διαχείρισης με κοινό παρονομαστή το κέρδος (2014-07-31 00:00:00.0)
Ασύλληπτα κέρδη σε εποχή κρίσης (2011-09-07 00:00:00.0)
Ούτε μισή μετοχή σε ιδιώτες (2009-07-31 00:00:00.0)
Προωθείται συστηματικά η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ΑΕ (2008-09-03 00:00:00.0)
Ξεπουλάνε και το νεράκι της συμπρωτεύουσας (2001-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ