Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΑΘ
Ξεπουλάνε και το νεράκι της συμπρωτεύουσας
  • Ιδιωτικοποιείται με νομοσχέδιο η εταιρία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης
  • Α. Τζέκης: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και έτσι το πρώτο νομοσχέδιο που μπήκε για συζήτηση σε κοινοβουλευτική επιτροπή του πρώτου θερινού τμήματος προβλέπει την παράδοση του νερού της Θεσσαλονίκης στους ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, σε νομοσχέδιο για τη «μετοχοποίηση της Εταιρίας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης» (ΕΥΑΘ) προβλέπεται, κατά το πρότυπο της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, ότι η εταιρία θα σπάσει σε δύο κομμάτια, την ΕΥΑΘ ΑΕ, που θα διαχειρίζεται το νερό, και την ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Α. Τζέκης, στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί βήμα βήμα την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και σειρά πήρε το νερό της Θεσσαλονίκης, την ίδια στιγμή που πουθενά - εκτός της Αγγλίας - η διαχείριση του νερού δεν είναι στα χέρια των ιδιωτών.

Το νερό, είπε, είναι κοινωνικό αγαθό και γι' αυτό θα πρέπει να αποτραπεί η κερδοσκοπία και η ιδιωτικοποίησή του και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει χαμηλό τιμολόγιο. Με τη διάσπαση της εταιρίας, συνέχισε, θα παραδοθεί το νερό στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου και μάλιστα αυτό θα προικοδοτηθεί από το δημόσιο για τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή τα απαραίτητα έργα δεν προχωρούν και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό του Αλιάκμονα δε θα τελειώσει ούτε το 2006.

Ο Α. Τζέκης ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων τονίζοντας ότι η ΕΥΑΘ είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση, ενώ υπενθύμισε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου και την ιδιωτικοποίηση αντιδρούν όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης.

Την απόσυρση ζήτησαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων και είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ παρατήρησε ότι «η ΝΔ είναι η πρώτη που τάχθηκε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά όχι και στο νερό βρε αδερφέ!». Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, ισχυρίστηκε ότι η ΕΥΑΘ δεν ιδιωτικοποιείται αφού το δημόσιο διατηρεί το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και θα έχει έτσι τον έλεγχο και την εποπτεία της εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ