Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύμφωνα με τις ... οδηγίες

Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσίασε η Ντόρα Μπακογιάννη τις θέσεις που υποστηρίζει η Αθήνα για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Τις υπαγορευμένες από Ουάσιγκτον και ΕΕ θέσεις για την εξωτερική πολιτική της χώρας παρουσίασε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με όσα τμήματα της εισήγησής της έδωσε στη δημοσιότητα η Ντόρα Μπακογιάννη, τοποθέτησε την Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον σε μια θέση που δύσκολα μπορεί να δει κανείς αν δε διαθέτει τη ζωηρή φαντασία της υπουργού Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα, ισχυρίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, αντιμετωπίζεται από όλους τους συνομιλητές μας ως μια σοβαρή, αξιόπιστη και με δυναμική προοπτική χώρα. Ως μια χώρα που έχει το δικό της αναγνωρίσιμο στίγμα στο διεθνές περιβάλλον. Ως μια χώρα με γνώση και θετική συμβολή στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων της ευρύτερης περιοχής της. Ως μια χώρα που έχει τη δυνατότητα να φέρνει σε πέρας το ρόλο που έχει ως δύναμη σταθερότητας, συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή της».

Παρ' όλα αυτά η υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σειρά εκκρεμών κρίσιμων ζητημάτων. Σταχυολογώντας σημεία από τις θέσεις που μετέφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο η Ντόρα Μπακογιάννη, αξίζει να σημειώσουμε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα εξής:

  • Ευρωπαϊκή Ενωση: «Η μακριά νύχτα που ζήσαμε στο περασμένο Συμβούλιο έφερε στο φως - για άλλη μια φορά - τις δομικές πλέον αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είμαστε καταδικασμένοι αργά ή γρήγορα να περάσουμε σε ένα σχήμα ενισχυμένων συνεργασιών. Δεν είμαι σε θέση να προεξοφλήσω αυτή τη στιγμή ποια μορφή μεταβλητής γεωμετρίας θα επικρατήσει. Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»...
  • Ελληνοτουρκικά: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για εμβάθυνση κλίματος εμπιστοσύνης που ευνοεί τη συνολική πορεία των διμερών σχέσεων, με προοπτική την πλήρη εξομάλυνσή τους. Οσον αφορά τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, που κανείς βέβαια δεν περίμενε να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, θέλω να είμαι κατηγορηματική. Ολες οι προκλήσεις απαντώνται άμεσα και αποτελεσματικά και σε διπλωματικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο».
  • Κυπριακό: «Το εναπομένον χρονικό διάστημα του 2007 δε φαίνεται να επιτρέπει κάποια ουσιαστική κινητικότητα και σημαντική πρόοδο. Περισσότερες δυνατότητες, ένα παράθυρο ευκαιρίας, αναμένεται να υπάρξουν το 2008».
  • Σκόπια: «Ακολουθούμε αποφασιστική όσο και ρεαλιστική πολιτική προκειμένου να επιτύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Την πολιτική μας αυτή θα την υπηρετήσουμε χωρίς να στερηθούμε καμία από τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας ως μέλος και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με το λεγόμενο συνταγματικό όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας"».
  • Κοσσυφοπέδιο: «Η κατάσταση βρίσκεται σε μια αβέβαιη στασιμότητα (...) Αρνητική εξέλιξη θα ήταν η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Ηδη αρχίζουν να εμφανίζονται πληροφορίες για αυξανόμενη νευρικότητα της Πρίστινας. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει μονομερείς αναγνωρίσεις αυτής της ανεξαρτησίας από διάφορες χώρες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυξάνει την πιθανότητα για διάσπαση των Κρατών - Μελών της ΕΕ. Επίσης κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα ήταν η αντίδραση των Σέρβων - Κοσσοβάρων. Αυτό είναι ένα απευκταίο σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη διάσπαση του Κοσσυφοπεδίου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ