Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Πρόκειται για έγκλημα, να αποδοθεί λαϊκή τιμωρία!

ICON

Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, η Αλ. Παπαρήγα δέχτηκε την ακόλουθη ερώτηση σχετικά με τη φωτιά στην Κρήτη και το θάνατο των τριών πυροσβεστών:

- Είπατε και εσείς ότι το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο. Προφανώς προκύπτουν και ευθύνες. Οπως και οι πυροσβέστες λένε ότι είναι ανεκπαίδευτοι, δεν έχουν τα μέσα για να κάνουν τη δουλιά τους. Θεωρείτε ότι τίθεται θέμα παραίτησης του κ. Πολύδωρα;

Απαντώντας υπογράμμισε: «Παρακολούθησα το πρωί ορισμένες εκπομπές. Από αυτές που παρακολούθησα δε βγάζεις άκρη. Κι είναι ένα θέμα: Οταν ένα γεγονός συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, πέρα από τις πληροφορίες, δεν ξέρω αν μπορεί να γίνονται συζητήσεις και με την παρουσία μάλιστα εκπροσώπων κομμάτων, που ο καθένας ερμηνεύει όπως θέλει τα γεγονότα.

Πιστεύω ότι σε τρεις μέρες θα είμαστε πολύ πιο ώριμοι να τοποθετηθούμε για το συγκεκριμένο γεγονός. Και αν πρέπει, να παραιτηθούν δέκα ή δεκαπέντε. Κυβερνητικές ευθύνες όμως υπάρχουν, είναι μέγιστες και εξειδικευμένες και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Η Πυροσβεστική είναι στρατιωτικό σώμα, όπως ξέρετε. Υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και λειτουργεί στρατιωτικά. Οταν ο αρχηγός λέει έτσι, έτσι πρέπει να γίνει, λες και είναι ώρα πολέμου.

Τι λέμε εμείς, μέχρι εκεί που ξέρουμε: Πρόκειται για έγκλημα.

Οι πηγές του εγκλήματος είναι:

Πρώτον οι δασικοί νόμοι που αποχαρακτηρίζουν τα δάση. Βεβαίως, εκεί δεν ήταν δάσος. Ηταν θάμνοι και είναι ένα θέμα αν έπρεπε να χαθούν ανθρώπινες ζωές για τους θάμνους και τα πουρνάρια. Εδώ έχουνε κάψει τα περισσότερα δάση της Ελλάδας.

Ο εμπρηστής είναι η πολιτική που λέει αγοράζω - πουλάω τη γη και παρακολουθώ το Real Estate να δούμε τις τιμές. Κι αν θέλετε αυτό καλλιεργεί και την έλλειψη αγάπης του ανθρώπου προς τη γη. Οταν ο άλλος ζει από την πώληση της γης, είτε της μικρής, είτε της μεγάλης. Οταν ο άλλος περιμένει με την αγοραπωλησία της γης να σώσει το μέλλον των παιδιών του, με συγχωρείτε δηλαδή, δεν το εγκρίνω, αλλά έτσι είναι.

Δεύτερο, δεν υπάρχει πολιτική πρόληψης της πυρκαγιάς. Η πολιτική πρόληψης είναι πολύπλευρη. Γιατί όταν ανάψει η φωτιά - γιατί εδώ τώρα μιλάμε ως Κόμμα, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν μπορούσε να σβηστεί ή να μη σβηστεί - πρέπει να είσαι και ειδικός. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικώς, εξαιτίας αυτής της πολιτικής, η πρόληψη είναι μειωμένη και η καταστολή είναι ανεβασμένη. Ξέρετε πώς σκέφτονται; Η πρόληψη σημαίνει έξοδα για όλα και όλο το χρόνο, ενώ σου λέει μπορεί και να μην έχουμε φέτος πυρκαγιά ή να μην έχουμε για δυο χρόνια, άρα δίνω βάρος στην καταστολή.

Τρίτον. Είναι το ότι δεν υπάρχει ενιαίος φορέας δασοπροστασίας, όπου να συμμετέχουν όλοι αυτοί που ξέρουν το δάσος και αυτοί που ξέρουν να σβήνουν την πυρκαγιά. Υπάρχουν ζητήματα εξοπλισμού, αυτό είναι φανερό. Κατήγγειλαν επίσης ότι τα τρία αυτά παιδιά ή τα τέσσερα πήγαν όπως θα πήγαινα εγώ ας πούμε να σβήσω τη φωτιά. Δεν είχανε λένε τον απαραίτητο εξοπλισμό, γιατί απ' ό,τι άκουσα έπαθαν ασφυξία και δεν μπορούσαν ψύχραιμα να βρουν το δρόμο να φύγουν. Αν είχαν λένε μια κουβέρτα, αν είχαν κάποια ειδικά - τώρα μπαίνω κι εγώ σε λεπτομέρειες - θα μπορούσαν να είχαν πέντε, δέκα λεπτά, ένα τέταρτο τη δυνατότητα να αναπνέουν και ψύχραιμα να δουν την έξοδο. Εδώ πρόκειται για έγκλημα. Και βεβαίως έχει ευθύνη η κυβέρνηση, έχει ευθύνη το συγκεκριμένο υπουργείο, ανεξάρτητα αν το λάθος έγινε τοπικά.

Αλλά εδώ υπάρχει ένα θέμα και θα το πω καθαρά: Πώς πληρώνονται οι ευθύνες; Με τις παραιτήσεις υπουργών και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο; ΄Η με την παραίτηση της πολιτικής και των φυσικών της φορέων; Ενας υπουργός που έχει ευθιξία παραιτείται για αυτά τα θέματα. Αλλά αυτό δε σημαίνει λαϊκή τιμωρία. Εμείς μιλάμε για τη λαϊκή τιμωρία.

Και να σας πω μπορεί και να παραιτήσουνε μερικούς, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει, για να πάνε στις κάλπες άμωμοι, για να δείξουν ότι δε συγχωρούν τα στελέχη τους. Το ζήτημα είναι: Θα παραιτήσουμε την πολιτική αυτή που έχει φορείς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Αυτό για μας έχει σημασία. Ολα τα άλλα είναι επικοινωνιακά προεκλογικά και δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σ' αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ