Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παρατείνεται για έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης

Τι αναφέρει το προσχέδιο του ψηφίσματος του ΣΑ

Τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ενέκριναν κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Σώματος, ακόμη ένα ψήφισμα για την Κύπρο, με το οποίο παρατείνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί για άλλους έξι μήνες.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του προσχεδίου ψηφίσματος, που είχαν καταλήξει οι αντιπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών, το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό και καλεί και τις δυο πλευρές να εργαστούν για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, ενώ κρατεί ίσες αποστάσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην οδό Λήδρας της Λευκωσίας, παροτρύνοντας τις δυο πλευρές να συνεργαστούν με την Ειρηνευτική Δύναμη για να λυθεί αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 29ης Νοεμβρίου 2005 σχετικά με την ειρηνευτική επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τα μέρη να προβούν σε εκτίμηση αντιμετωπίζοντας το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με τη δέουσα σπουδή και σοβαρότητα, και καλωσορίζει την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Επιτροπής για τους Αγνοουμένους από τον Αύγουστο του 2004, επισημαίνοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας σκοπεύει να διορίσει τρίτο μέλος το Γενάρη του 2006.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε ότι ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στο νησί είναι αναγκαία η παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν τις 15ης Δεκεμβρίου 2005.

Λαμβάνει υπόψη την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα ότι η κατάσταση ασφάλειας στο νησί συνεχίζει να είναι σταθερή κατά μήκος της πράσινης γραμμής, παραμένοντας ήρεμη και κάνει έκκληση προς τις δυο πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε δράση μπορεί να δημιουργήσει ένταση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει επίσης τη λύπη του που δεν υπάρχει πρόοδος για πολιτική λύση και παροτρύνει και τις δυο πλευρές να εργαστούν για να επαναρχίσουν συνομιλίες, ενώ καλωσορίζει τις συνεχείς προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Επίσης, το ΣΑ καλωσορίζει το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί πάνω από εννέα εκατομμύρια διελεύσεις Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων στο Βορρά και στο Νότο, αντίστοιχα, και ενθαρρύνει να ανοίξουν επιπρόσθετα σημεία διέλευσης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει την ευγνωμοσύνη του Γενικού Γραμματέα προς την κυβέρνηση της Κύπρου και την κυβέρνηση της Ελλάδας για την εθελοντική συνεισφορά τους στη χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας, επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και ειδικά το ψήφισμα 1251 της 29ης Ιουνίου 1999, αποφασίζει να παρατείνει την παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 15 Ιούνη 2006, προτρέπει την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό καθεστώς που υπήρχε στα Στροβίλια πριν τις 30 Ιούνη 2000 και ζητεί από το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος μέχρι την 1η Ιούνη 2006.

Δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος οι ΗΠΑ

Η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία με ανακοίνωσή της διαψεύδει κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αναγνωρίσουν το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς στα κατεχόμενα και επαναλαμβάνει ότι παραμένουν δεσμευμένες στην επανένωση της Κύπρου με μια συμφωνία που θα προκύψει μέσω διαπραγματεύσεων. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «αυτή ήταν η θέση των ΗΠΑ εδώ και πάνω από 30 χρόνια». Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ