Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Διαψεύδει τις καταγγελίες για απαγωγές Πακιστανών

«Τέτοια πράγματα δε συμβαίνουν...». Με αυτές τις λέξεις, χτες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, διέψευσε τις καταγγελίες για απαγωγές Πακιστανών μεταναστών από μυστικές υπηρεσίες που έδρασαν στη χώρα μας. Για να ενισχύσει το «επιχείρημά» του, υποστήριξε πως αυτά δε συμβαίνουν «...με δεδομένο την πολύ καλή και συνεχή συνεργασία που διατηρούν οι αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας και αντιτρομοκρατίας της ΕΕ».

Η ...συνεργασία αυτή είναι τόσο «στενή» που, όπως ομολόγησε χτες ο Γ. Βουλγαράκης, να μοιάζει «πραγματικά ανόητος ο ισχυρισμός ότι Βρετανοί πράκτορες έδρασαν παρανόμως και χωρίς καμία ενημέρωση των ελληνικών αρχών στη χώρα μας, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Και δε συμβαίνουν γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει λόγος να συμβούν». Σύμφωνα δε με ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας, «με ένα τηλεφώνημα θα μπορούσε να γίνει εξακρίβωση». Οπως, όταν στις 16 του Νοέμβρη του 1993 είχαν πιαστεί στην οδό Μηθύμνης στην Κυψέλη, από υπαλλήλους της Ασφάλειας Αττικής, δύο «διπλωμάτες» της πρεσβείας των ΗΠΑ να κάνουν παρακολούθηση. Στο κλειστό φορτηγάκι τους είχαν βρεθεί περούκα, πυροβόλο όπλο και δυο ασύρματοι. Οι Τζάκι Λιούαρς και Τσαρλς Φάντους φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό και η υπόθεση «κουκουλώθηκε». Επίσης, το 2002, πολλούς μήνες πριν εκραγεί η βόμβα στα χέρια του Σ. Ξηρού και ακολουθήσει η εξάρθρωση της «17Ν», είχε καταγγελθεί πως Βρετανοί πράκτορες πλησίαζαν παλιά στελέχη αντιδικτατορικών οργανώσεων και προσπαθούσαν να τους αποσπάσουν πληροφορίες.

Ο Γ. Βουλγαράκης ισχυρίστηκε πως «οι όποιες καταγγελίες αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ως ενδεχομένως ύποπτες και σκόπιμες. Στην κατεύθυνση του να πλήξουν το καλό κλίμα και την ασφάλεια που νιώθουν τα μέλη της πακιστανικής κοινότητας στη χώρα μας, αλλά και την πολύ καλή σχέση που διατηρούν με τις ελληνικές αρχές και υπηρεσίες». Αυτές οι ...καλές σχέσεις φτάνουν μέχρι του σημείου οι ελληνικές αρχές να γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στις κοινότητες των μεταναστών, αφού διαθέτουν τους κατάλληλους συνεργάτες.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε ότι «έχουμε αρνηθεί την όποια πραγματική βάση των συγκεκριμένων περιστατικών από τον περασμένο Αύγουστο». Επικαλέστηκε δε τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τ. Στρο, ο οποίος χαρακτήρισε «πλήρη ανοησία» ανάλογα δημοσιεύματα, όπως και τη χτεσινή δήλωση του Πακιστανού πρέσβη, Σαλίμ Καν, ότι η πρεσβεία του Πακιστάν δεν έχει λάβει ποτέ γνώση τέτοιου θέματος. Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο υπουργός έθεσε ένα ερώτημα: «Προβοκάτσια ή φάρσα;».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τετραμερή διάσκεψη που γίνεται το επόμενο διήμερο στη χώρα μας και στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Τουρκία, το Πακιστάν και το Ιράν. Στην ατζέντα των θεμάτων είναι η λαθρομετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Ως παρατηρητές θα παραστούν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μετανάστευσης, Ασύλου και Συνόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ και της Frontex (ΦΡΟΝΤΕΞ) που είναι νεοσύστατο όργανο της ΕΕ και έχει ως κύρια αποστολή τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Οσον αφορά στο χρόνο που περιήλθε στην Αστυνομία η δικογραφία της υπόθεσης αυτής, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υποστηρίζει πως αυτό συνέβη στις 13 του Δεκέμβρη. Ομως ερωτήματα προκαλεί αυτό το γεγονός αφού συνήθης πρακτική των εισαγγελικών αρχών είναι σε επείγοντα ζητήματα να δίνεται προφορικα η εντολή για διενέργεια έρευνας πριν φτάσει η έγγραφη παραγγελία. Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, δήλωσε χτες ότι «η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία με την οποία διεκπεραιώνει 210.000 μηνύσεις το χρόνο για την ασυνήθη αυτή υπόθεση».

Οπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, έχει επιβεβαιώσει ότι τον περασμένο Ιούλη 28 μετανάστες από το Πακιστάν απήχθησαν και «ανακρίθηκαν» για μέρες φορώντας κουκούλες. Ανέφερε δε ότι αυτοί που τους συνέλαβαν μιλούσαν ελληνικά, ενώ τις «ανακρίσεις» τις διεξήγαγαν δύο άτομα που μιλούσαν αγγλικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ