Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Για τα δίκια της τάξης τους

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η απεργία και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Με τα μηχανάκια τους διαδήλωσαν στον Πειραιά οι νέοι εργαζόμενοι οδηγοί στα καταστήματα έτοιμου φαγητού
Με τα μηχανάκια τους διαδήλωσαν στον Πειραιά οι νέοι εργαζόμενοι οδηγοί στα καταστήματα έτοιμου φαγητού
Οι εργαζόμενοι στον Πειραιά έδειξαν με τη μαζική τους παρουσία και τη μαχητικότητά τους το δρόμο της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα για την υπεράσπιση των δίκαιων της τάξης τους. Η καρδιά της εργατικής τάξης, χτες, χτυπούσε στην πλατεία Λουδοβίκου.

Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, με τα πανό των Ναυτεργατικών Σωματείων, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των Ελαιουργοσαπουνοποιών και των Εμποροϋπαλλήλων να δεσπόζουν στο χώρο, πλαισιωμένα από τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Μετά την κεντρική ομιλία από το Νίκο Ξουράφη, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέα του ΕΚΠ, η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, μαζί με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν τη λιτότητα και την ολιγαρχία».

Αξιοσημείωτη στάθηκε η παρουσία των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου, που τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που απαξιώνει ακόμη περισσότερο τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση και την παραδίνει σε χέρια των ιδιωτών, αλλά και των νέων εργαζομένων οδηγών στα καταστήματα έτοιμου φαγητού που συμμετείχαν στην πορεία με τα μηχανάκια της δουλιάς τους κι έδιναν ξεχωριστό τόνο στην πορεία.

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την προκλητική και τρομοκρατική παρουσία διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης που είχε παραταχθεί σε «θέση μάχης» μπροστά στην είσοδο του ΥΕΝ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις των διαδηλωτών οι αστυνομικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν.

Νωρίτερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, εκατοντάδες εργαζόμενοι σχημάτισαν απεργιακές αλυσίδες, κυρίως σε εργοστάσια κι μεγαλοκαταστήματα, προκειμένου να περιφρουρήσουν την απεργία. Στο λιμάνι του Πειραιά τα πλοία έμειναν δεμένα, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά νέκρωσαν. Μεγάλα εργοστάσια όπως η «Ελαΐδα», ο «Παπουτσάνης», η «Μινέρβα», ο «Κεράνης», η «BSP» («Πίτσος») έκλεισαν, ενώ το ίδιο συνέβη σε μια σειρά καταστήματα όπως το «Καρφούρ», ο «Κωτσόβολος», το «Μετρόπολις», ο «Ζάρας», τα «Νότος Γκάλερις», το «Σπρίντερ», τα «Χόντος» κ.ά. που έμειναν κλειστά μέχρι το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ