Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υπεκφυγές από τον υπουργό Εξωτερικών

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ως «ανοησίες» χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πράκτορες της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας Μ16 είχαν ανάμειξη στην απαγωγή και ανάκριση Πακιστανών στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα ο Στρο, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, είπε ότι «κανείς Βρετανός αξιωματούχος δεν έχει λάβει μέρος στη φημολογούμενη κακή μεταχείριση υπόπτων στην Ελλάδα». Παρ' όλα αυτά ο βρετανικός Τύπος σύσσωμος διατυπώνει πλείστα ερωτήματα που απαιτούν «πειστικές απαντήσεις» συνολικά από τη βρετανική κυβέρνηση όχι μόνο για τη δράση των πρακτόρων της Μ16 στην Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της υπόθεσης που αφορά τις πτήσεις των «αερογραμμών της CIA» και το σύνολο της δράσης της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας στην Ευρώπη και ειδικά στη Βρετανία, με τη σύμφωνη γνώμη, τη συνεργασία ή την ανοχή των κυβερνήσεων.

Εν τω μεταξύ «όχι» στη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες για μυστικές πτήσεις της CIA στη Βρετανία είπε ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ: «Η ιδέα ότι οφείλουμε να κάνουμε έρευνα κάθε φορά που ένα αμερικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος φτάνει στη χώρα αυτή είναι εντελώς παράλογη».

Εξηγήσεις ζητά και η ΕΕ από την ΠΓΔΜ σχετικά με την απαγωγή Γερμανού υπηκόου, λιβανικής καταγωγής, ο οποίος απήχθη από τη CIA και εν συνεχεία βασανίστηκε κατά την ανάκρισή του, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ της ΠΓΔΜ, Ερβάν Φουερέ στη «Deutsche Welle».

Ο Χαλέντ Ελ Μασρί, πολίτης της Γερμανίας, ισχυρίζεται ότι συνελήφθη το 2003 από τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ στα σύνορα της χώρας αυτής με τη Σερβία-Μαυροβούνιο και κρατήθηκε παρανόμως κάποιο διάστημα στα Σκόπια. Εν συνεχεία οι αρχές της ΠΓΔΜ τον παρέδωσαν στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τον θεωρούσαν ύποπτο για τρομοκρατικές ενέργειες και τον μετέφεραν μυστικά σε φυλακή στο Αφγανιστάν. Εκεί κρατήθηκε για περίπου πέντε μήνες και απελευθερώθηκε, αφότου διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για το άτομο το οποίοι καταζητούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως για την υπόθεση αυτή. Η υπόθεση Ελ Μασρί βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών στην Ευρώπη σχετικά με τη σύλληψη και μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες, από την CIA, μέσω τρίτων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ