Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Αντικομμουνιστική κατρακύλα

Πέρασαν το αντικομμουνιστικό μνημόνιο από την Πολιτική Επιτροπή

Στα τέλη Γενάρη 2006 θα κατατεθεί για ψήφιση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, με τον τίτλο «Για την αναγκαιότητα διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων». Αυτό αποφάσισε κατά πλειοψηφία, η Πολιτική Επιτροπή της, που συνεδρίασε χθες στο Παρίσι.

Να θυμίσουμε πως χθες ήταν η 2η προσπάθεια που έγινε, αυτή τη φορά επιτυχημένη, για να εγκριθεί το κείμενο από την Πολιτική Επιτροπή. Η 1η προσπάθεια που είχε γίνει στις 12 Σεπτέμβρη 2005 δεν είχε αποτέλεσμα, όμως στους «εμπνευστές» της ιδέας είχε δοθεί η δυνατότητα να «διορθώσουν» το αρχικό κείμενο και να το επαναφέρουν με την πρώτη ευκαιρία. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), αρκετοί εκπρόσωποι σοσιαλδημοκρατικών και χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων, που στην πρώτη συνεδρίαση είχαν τοποθετηθεί κατά του μνημονίου, αυτή τη φορά άλλαξαν στάση, θεωρώντας αρκετές τις «καλλωπιστικές» αλλαγές στο κείμενο και την αλλαγή του τίτλου του, από κείμενο καταδίκης της κομμουνιστικής ιδεολογίας, σε κείμενο καταδίκης των «εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων». Στη βάση αυτή επέτρεψαν, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, την κατάθεση του μνημονίου για ψήφιση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρώπης, στην επόμενη συνεδρίασή της, τον προσεχή Γενάρη, το πιθανότερο στις 24.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν ακόμη σαφές το πώς διαμορφώθηκαν οι συσχετισμοί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, ούτε για παράδειγμα το ποια στάση κράτησαν εκεί οι εκπρόσωποι από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχουν από την Ελλάδα στη συγκεκριμένη Επιτροπή.

Γεγονός, όμως, είναι ότι πρόκειται για μια πολύ δυσμενή εξέλιξη, που έχει στόχο την αναθεώρηση της Ιστορίας, τη δικαίωση των εγκλημάτων του φασισμού και του ιμπεριαλισμού, την παραπέρα ποινικοποίηση του κομμουνιστικού κινήματος (ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες, όπου είναι απαγορευμένα τα ΚΚ), καθώς επίσης θέλουν να εντείνουν τη νομιμοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κατά χωρών, που, σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, προσπαθούν να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό.

Οι κομμουνιστές και τα λαϊκά κινήματα της Ευρώπης πρέπει συνολικά να υψώσουν φωνή αντίστασης, ώστε να μην επιτρέψουν στα τσιράκια των ιμπεριαλιστών να ναρκοθετήσουν το μέλλον των λαών της Ευρώπης και του κόσμου, με ένα, πανευρωπαϊκής εμβέλειας, αντικομμουνιστικό ντοκουμέντο.


Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ