Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Η αντιτρομοκρατική νομοθεσία υπονομεύει τα δικαιώματα των πολιτών

Τη βαθιά ανησυχία του για τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας εκφράζει το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), που εκπροσωπεί πάνω από 700.000 Ευρωπαίους δικηγόρους.

Η παρέμβαση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων έγινε μετά από εισήγηση της ελληνικής αντιπροσωπείας. Το CCBE σε δήλωσή του τονίζει την ανάγκη διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ουσιαστικά από την ανακοίνωσή του διαφαίνεται ότι είναι αντίθετο με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία που υιοθετείται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων αναφέρει στη δήλωσή του ότι «ανησυχεί βαθιά για την αυξανόμενη τάση στην Ευρώπη να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία με την υιοθέτηση νόμων κατά περίπτωση, με αφορμή κάθε μία τρομοκρατική επίθεση». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι «αυτή η νομοθεσία είναι συνήθως αμφισβητήσιμης ποιότητας και έχει αρνητικές συνέπειες στις θεμελιώδεις αρχές του πολιτισμού και των αξιών της Ευρώπης».

Επίσης, στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων αναφέρει:

  • Πιστεύει ότι η υιοθέτηση νέων και πιο περιοριστικών νομοθετικών μέτρων από μόνη της δε θα αντιμετωπίσει τις υποβόσκουσες αιτίες της τρομοκρατίας ούτε θα οδηγήσει κατ' ανάγκη σε περισσότερη ασφάλεια. Αντίθετα, η επιβολή περισσότερων νόμων με σκοπό να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση κάνει κάτι, θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανασφάλεια του κόσμου με την υπονόμευση των δικαιωμάτων των πολιτών.
  • Αποτελεί καθήκον όλων των κυβερνήσεων να διαφυλάξουν και να προωθήσουν τις θεμελιώδεις αρχές της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της εφαρμογής του νόμου, οι οποίες αποτελούν το θεμέλιο των δημοκρατικών κοινωνιών. Η υπονόμευση αυτών των θεμελιωδών αξιών θα βοηθήσει όλους αυτούς που αποσκοπούν στην καταστροφή της δημοκρατίας μέσω της χρήσης της βίας στην πιο απάνθρωπη μορφή της.
  • Για το θέμα της εξισορρόπησης μεταξύ της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, το Συμβούλιο των Δικηγόρων (CCBE) αναφέρει ότι αυτά τα δύο δικαιώματα μπορούν να συνυπάρξουν πλήρως.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ