Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ - ΝΟΜΑΡΧΩΝ
Συνεχίζουν να κλέβουν την ψήφο των δημοτών

Στη συνέχιση της κλοπής της ψήφου των δημοτών και την ενίσχυση του δικομματισμού στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο η εκλογή δημάρχων και νομαρχών θα γίνεται από την πρώτη Κυριακή, εάν μια παράταξη συμπληρώσει ποσοστό 42%.

Το νομοσχέδιο συζητείται από χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και, όπως τόνισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, με τις διατάξεις του δε λύνεται κανένα πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπογράμμισε ότι και το ήδη υπάρχον εκλογικό σύστημα στις δημοτικές εκλογές είναι καλπονοθευτικό και αντιδημοκρατικό και επανέλαβε την πάγια και σταθερή θέση του ΚΚΕ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την έμμεση εκλογή των δημάρχων. Και με το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα, είπε, το 60% των εδρών θα το κλέβουν τα μεγάλα κόμματα, ενώ δεν αποτρέπεται η εξέλιξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αντιλαϊκό θεσμό. Η Β. Νικολαΐδου εκτίμησε ότι οι όποιες συνεργασίες και συγκλίσεις στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο με την απλή αναλογική.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη, σύμφωνα με την οποία τα λευκά ψηφοδέλτια δε θα προσμετρώνται στα έγκυρα, με την οποία δήλωσε σύμφωνη η εισηγήτρια του ΚΚΕ, αφού η προσμέτρησή τους, όπως αποφάσισε πρόσφατα το ανώτατο ειδικό δικαστήριο, ευνοούσε τα μεγάλα κόμματα. Καταλήγοντας, τόνισε ότι στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές ο λαός δεν πρέπει να ασχολείται με το 42%, αλλά να θέσει ως κριτήριο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Υπερασπίζοντας το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Π. Παυλόπουλος, είπε ότι δικαιολογείται το ποσοστό του 42% για την εκλογή δημάρχου ή νομάρχη, αφού με το ίδιο ποσοστό εκλέγεται και η εθνική κυβέρνηση. Είπε, δε, ότι με το υπάρχον σύστημα γίνονταν στο δεύτερο γύρο ευκαιριακές συμμαχίες που εμπόδιζαν την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ