Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ενταση με τους Βρετανούς

Εθνικιστές και υπολογιστές χαρακτήρισαν οι ευρωβουλευτές τους Βρετανούς και την πρότασή τους για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, για την περίοδο 2007 - 2013, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αποκαλύπτοντας σε όλο τους το μεγαλείο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που θρέφει η ΕΕ στα σπλάχνα της.

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρικτή, το Ευρωκοινοβούλιο έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό της ΕΕ μη ρεαλιστικό, συμφεροντολογικό, από πλευράς Μ. Βρετανίας, υποκριτικό και απαράδεκτο, «διασκεδάζοντας» τον εκπρόσωπο της Προεδρίας, κ. Αλεξάντερ...

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, υποστήριξε ότι η δεν ζητά τίποτα περισσότερο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό από όσα συμφωνήθηκαν στην άτυπη Σύνοδο του Λονδίνου. «Ξέρουμε όλοι τι διακυβέβεται αυτή τη βδομάδα. Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι είναι σε θέση να παίρνει αποφάσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν έκαναν τη δουλιά τους, τώρα είναι η σειρά του Συμβουλίου.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, αρχικά περιορίστηκε να δηλώσει ότι αυτές οι προτάσεις είναι η μόνη βάση συζήτησης και συνέχισε με τα δευτερεύοντα θέματα της Συνόδου.

Και εκεί ξεκίνησε ο... πανικός.

Πρώτος απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέ Μπορέλ Φοντενέλ, λέγοντας χαρακτηριστικά, «λυπάμαι κύριε υπουργέ, γιατί αυτή η συζήτηση έγινε για να μας ενημερώσετε πάνω στις αναθεωρημένες προτάσεις σας για τον προϋπολογισμό. Με απογοητεύσατε και χάσατε την ευκαιρία».

Ακολούθησε σειρά τοποθετήσεων, που κάθε άλλο παρά κολακευτικές ήταν για την Προεδρία, με τους ευρωβουλευτές να μιλάνε για καλό στιλ της Βρετανίας αλλά άνευ ουσίας. Η ώρα της δημοσιοποίησης των αναθεωρημένων προτάσεων χαρακτηρίστηκε σκόπιμα επιλεγμένη ώστε να μη βολεύει το Κοινοβούλιο. Εγινε ακόμα και παρομοίωση του Αντονι Τσαρλς Λίντον Μπλερ, πρωθυπουργού της Βρετανίας και προεδρεύοντος του Συμβουλίου, με τον καπετάνιο του «Τιτανικού», με τη διαφορά ότι αυτός βλέπει το παγόβουνο, που είναι οι εισφορές της τάξης του 1.03%, και μπορεί να το αποφύγει.

Η μείωση της Βρετανικής Επιταγής, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, δεν είναι παρά η μικρότερη αύξησή της. Τόνισαν μάλιστα ότι υπάρχει κρίση στα όργανα της ΕΕ, γιατί δεν υπάρχει ηγεσία, ενώ υποστήριξαν ότι όλα τα θεσμικά όργανα δρουν και λειτουργούν εκτός του Συμβουλίου.

Εγιναν ακόμα σκληρότεροι ονομάζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο, ανήθικο κράτος με ανήθικη πολιτική, καταλήγοντας ότι υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη ενός οράματος...

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει, όπως είπαν, τις επιλογές της Επιτροπής και όχι της Προεδρίας, καθώς επιδιώκει ένα δίκαιο, ρεαλιστικό και φιλόδοξο προϋπολογισμό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ