Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απορρίψτε το αντικομμουνιστικό μνημόνιο!

Υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον πρόεδρο της ομάδας της GUE του Συμβουλίου της Ευρώπης

Υπόμνημα διαμαρτυρίας, που υπογράφεται από 1.382 αναγνώστες του «Ριζοσπάστη», επισκέπτες στο πρόσφατο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», απέστειλε ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ρενέ Βαν Ντερ Λίντεν και στον πρόεδρο της ομάδας GUE του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματς Εϊναρσον, με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου θα συζητηθεί αντικομμουνιστικό μνημόνιο, το οποίο ορισμένες δυνάμεις ενδιαφέρονται να προωθήσουν για έγκριση στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης το Γενάρη του 2006.

Στους ίδιους έχουν εξάλλου σταλεί και σχετικά ψηφίσματα της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, όπως και τα ψηφίσματα καταδίκης των προσπαθειών απομάκρυνσης του μαυσωλείου του Λένιν από τη θέση που βρίσκεται μέχρι σήμερα στη Μόσχα.

Με την υπογραφή τους οι 1.382 επισκέπτες του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» απευθύνονται στον Ρενέ Βαν Ντερ Λίντεν, ζητώντας του να παρέμβει ώστε να αποτραπεί η έγκριση του μνημονίου που φέρει τον τίτλο «Ανάγκη διεθνούς καταδίκης του κομμουνισμού». Σημειώνεται ακόμα στο υπόμνημα: «Θεωρώ απαράδεκτο το περιεχόμενο του κατατεθειμένου στο Συμβούλιο της Ευρώπης μνημονίου, γιατί είναι ικανό να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές παρενέργειες στο δημοκρατικό κλίμα της Ευρώπης που ήδη δοκιμάζεται από σωρεία "τρομονόμων", από την αγνόηση της ετυμηγορίας του γαλλικού και ολλανδικού λαού και άλλα γεγονότα.

Το μνημόνιο αυτό ενισχύει τις τάσεις αυτές επειδή:

- Ομολογεί ότι στοχεύει ευθέως στον περιορισμό της πολιτικής ισχύος και επιρροής των ιδανικών της κοινωνικής δικαιοσύνης, ειρήνης και της προόδου, των κομμουνιστικών ιδεών και κομμάτων.

- Εμφανίζεται ως επικίνδυνη έναρξη για ένα ακόμα κυνήγι μαγισσών στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

- Προσβάλλει βάναυσα τη συλλογική ιστορική μνήμη εξισώνοντας το φασισμό και το ναζισμό με το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

- Περιφρονεί και πλήττει τις επιλογές και την ιστορική πορεία που ακολούθησαν πολλοί λαοί και χώρες.

- Αμφισβητεί τις βασικές δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, για τις οποίες το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης συστήθηκε για να υπερασπίζει και τραυματίζει τις σχέσεις του με ικανό αριθμό χωρών εντός ή εκτός των θεσμών».

«Είναι προφανές - καταλήγει το υπόμνημα - ότι η υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος δε θα είναι παρά μια "ολοκληρωτικής υφής" αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη για το μέλλον του Συμβουλίου της Ευρώπης, έτσι ώστε ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις των μελών του να πρέπει να απορριφθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ