Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
«Ψηφίζουν» πριν από σας...

Στην υπηρεσία του δικομματισμού μπαίνουν δυναμικά οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες επιστρατεύτηκαν άρον άρον προκειμένου να βοηθήσουν κυρίως τους «αναποφάσιστους» να πάρουν τη «σωστή απόφαση»...

Παρά τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί τις προηγούμενες μέρες για την «εγκυρότητα» των ευρημάτων εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών, χτες το βράδυ ήρθε το «πρώτο κύμα» των δημοσκοπήσεων, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα. Οτι δηλαδή ο δικομματισμός «αντέχει», παρά την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, παρά την εμφανή προσπάθεια να ενισχυθούν, μέσω και των δημοσκοπήσεων, τα ψευτοδιλήμματα και οι πιέσεις για τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν μπορεί να αποκρυβούν τα πλήγματα που έχει δεχτεί ο δικομματισμός, καθώς ένα διαρκώς αυξανόμενο τμήμα της «κοινής γνώμης» εκδηλώνει σταθερή αντίθεση στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις, που βγήκαν χτες το βράδυ «στον αέρα», επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός σημαντικού ποσοστού των λεγόμενων αναποφάσιστων, οι οποίοι μπαίνουν και στο στόχαστρο της δικομματικής πόλωσης και των εκβιαστικών διλημμάτων μέχρι και την ώρα της κάλπης. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για τους κομμουνιστές εφόσον ανοιχτούν πλατιά στις λαϊκές μάζες.

Σε ό,τι αφορά τη διαμάχη μεταξύ των δύο μονομάχων για την εξουσία τα «φρέσκα» γκάλοπ επιβεβαιώνουν ένα προβάδισμα της ΝΔ της τάξης της μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας, αν και συνολικά τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του «Μέγκα», στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 36,2% έναντι 34,2% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν ΚΚΕ με 7,1%, ο ΣΥΝ 4,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,6%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται σε 13,3%. Σε άλλη δημοσκόπηση που διενήργησε η «Μέτρον Ανάλυσις» για λογαριασμό του ΑΝΤ1 καταγράφεται προβάδισμα της ΝΔ με 1,5%. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31%, το ΠΑΣΟΚ 29,5%, το ΚΚΕ 7%, ο ΣΥΝ 4,3%, ο ΛΑ.Ο.Σ 3,5%, ενώ το 2,5% δηλώνει ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 22%!

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σε «μια δύσκολη χρονική συγκυρία» για την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να μειώσει τη σημασία των γκάλοπ κάνοντας λόγο για διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων «στα όρια του στατιστικού λάθους» και επιχειρώντας να περάσει το αισιόδοξο μήνυμα ότι «το παιχνίδι είναι απολύτως ανοικτό» (Ν. Αθανασάκης στο «Μέγκα»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ