Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγωνία μόνο για την εκλογική ζημιά

Να «υπονομεύσει» με κάθε τρόπο το «πόρισμα Ζορμπά» ώστε να αποφύγει την πολιτική ζημιά στις κάλπες, επιχειρεί η κυβέρνηση, αποδεχόμενη, ωστόσο, ασμένως τη σκανδαλολογία ως βασικό πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης και δικομματικής πόλωσης.

Μετά την αρχική αμηχανία που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση του «πορίσματος Ζορμπά» σε πέντε εφημερίδες και μπροστά στο υπαρκτό ενδεχόμενο να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα της εκλογικής αναμέτρησης, η κυβέρνηση οργάνωσε την άμυνά της και επιχείρησε να αντεπιτεθεί.

Στο πλαίσιο αυτό αφ' ενός προσπάθησε με κάθε τρόπο να απαξιώσει το περιεχόμενο του «πορίσματος Ζορμπά» και αφ' ετέρου να αποτρέψει το ΠΑΣΟΚ να το εκμεταλλευτεί και να την πλήξει εκλογικά.

Η «γραμμή» που εκπορεύθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί το «πόρισμα Ζορμπά» ως «πρόχειρο» και «χωρίς αποδείξεις», «έργο ενός προσώπου», άρα πάσχει από υποκειμενισμό, ενώ αφήνουν αιχμές για τη χρονική στιγμή που διέρρευσε στις εφημερίδες. Δε λείπουν βέβαια και οι (ανεπίσημες) προσωπικές αιχμές και βολές κατά του ίδιου του Γ. Ζορμπά για «προδοσία» και «προσχώρηση στο αντίπαλο στρατόπεδο». Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γ. Σουφλιά μετά τη συνεργασία που είχε χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κ. Καραμανλή: «Η έκθεση αυτή, για την οποία γίνεται η συζήτηση, είναι έκθεση ενός προσώπου και φυσικά δεν αποτελεί δικαστική απόφαση. Είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που θα λάβει υπόψη της η Δικαιοσύνη, για να αποφανθεί επί του θέματος», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επανέφερε την ανυπόστατη εν πολλοίς επιχειρηματολογία της για το σκάνδαλο των ομολόγων, υποστηρίζοντας, διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Κ. Αρβανιτόπουλου, ότι ήταν αυτή που «από την πρώτη κιόλας στιγμή, αποκαλύψαμε την υπόθεση, στείλαμε όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα, αντικαταστήσαμε όσους φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, και επιπλέον, προχωρήσαμε στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την ασφάλιση και λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων».

Φανερή ήταν η προσπάθεια υποβάθμισης του «πορίσματος Ζορμπά» για το οποίο ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι «ένα από τα πολλά στοιχεία της δικαστικής έρευνας», παραπέμποντας ταυτόχρονα στη Δικαιοσύνη για «να λάμψει η αλήθεια»... Περνώντας στην αντεπίθεση κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει «να χρησιμοποιεί για μικροκομματικούς λόγους μια υπόθεση που ερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη», ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη να κατέληξαν στη Ρηγίλλης βαλίτσες με χρήματα από τις μίζες των ομολόγων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πρόβαλε ιδιαίτερα τη χτεσινή συμφωνία των ΔΣ τεσσάρων ασφαλιστικών Ταμείων με την JP Morgan για την επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πείσει ότι «γίνεται έτσι πράξη η κυβερνητική δέσμευση ότι δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων».

Από την πλευρά του ο Αν. Παπαληγούρας απέκρουσε τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και επέστρεψε τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι είναι το ΠΑΣΟΚ που «επιχειρεί την ωμότερη παρέμβαση, υβρίζοντας και απειλώντας τους δικαστικούς λειτουργούς».

Στην κυβέρνηση ωστόσο ανησυχούν για τον εκλογικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η υπόθεση και επιχειρούν να σφυγμομετρήσουν τις διαθέσεις της «κοινής γνώμης», ώστε να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ