Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για κυριαρχία και ισότητα των δύο πλευρών στην Κύπρο μιλά η Αγκυρα

«Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου υπό την ηγεσία του Προέδρου Ραούφ Ντενκτάς». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Τατζάν Ιλντέμ, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα σχετικά με το Κυπριακό.

Ο Ιλντέμ είπε ότι «η Τουρκία τάσσεται υπέρ μιας λύσης που θα στηρίζεται σε ένα νέο συνεταιρισμό, στη βάση της ασφάλειας και της κυρίαρχης ισότητας της ΤΔΒΚ, των στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ και της ισορροπίας μεταξύ των μητέρων πατρίδων».

Ο Ιλτνέμ είπε ότι «εξακολουθεί να ισχύει η θέση της ΤΔΒΚ για συνέχιση των συνομιλιών στη βάση των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ» και επισήμανε ότι «αναμφισβήτητα, η ΤΔΒΚ μέχρι σήμερα ακολούθησε δημιουργική στάση στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ».

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε, επίσης, ότι «επιθυμία της Τουρκίας είναι να ζήσει η ΤΔΒΚ με ειρήνη και ευημερία και με την άρση του άδικου εμπάργκο, που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια, να ενοποιηθεί με τη διεθνή κοινότητα». Απαντώντας σε ερώτηση, αν με βάση σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία χαρακτηρίστηκαν «πολιτικά και νομικά απαράδεκτες» οι αποφάσεις της Κοπεγχάγης για την Κύπρο, τέθηκε στη σύσκεψη θέμα προσάρτησης της ΤΔΒΚ, ο Ιλντέμ είπε ότι «προέχουν οι συνομιλίες» και ότι «πρόκειται για θέμα, που αφορά διαδικασία που μπορεί να τεθεί αργότερα».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ και στο τμήμα της σύσκεψης, κατά το οποίο εξετάστηκε, το Κυπριακό, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Ο Ιλτνέμ τόνισε ότι κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε και το ζήτημα του Ιράκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών
της Τουρκίας

«Απαράδεκτο από νομική και πολιτική άποψη», χαρακτηρίζει το σημείο των Συμπερασμάτων της προεδρίας στην Κοπεγχάγη, που αφορά στην Κύπρο η τουρκική κυβέρνηση, ενώ δηλώνει πως ο ΟΗΕ δεν επιβεβαίωσε στην τουρκική πλευρά ότι η ελληνική πλευρά έχει δεχτεί το σχέδιο του ΓΓ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζεται ότι «η τουρκική πλευρά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, γνωστοποίησε κατά τις διαβουλεύσεις, με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις επί των προτάσεων, αλλά αντιθέτως, ο ντε Σότο δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει στην τουρκική πλευρά ότι η ελληνική πλευρά έχει δεχτεί τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Συνεπώς η ευθύνη για το γεγονός ότι στην Κοπεγχάγη δεν υπήρξε λύση με βάση τις προτάσεις, δεν ανήκει στην τουρκική πλευρά».

Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι «η ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις, σχετικά με το μέλλον του νησιού της Κύπρου και να δημιουργεί διεθνείς υποχρεώσεις, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες» και υποστηρίζει ότι «είναι απαράδεκτο το τμήμα του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου στην Κοπεγχάγη που αφορά την Κύπρο».

Η Αγκυρα τονίζει ότι «η απόφαση για ένταξη της Κύπρου μετά από μονομερή αίτηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης νότιας Κύπρου» σημαίνει ότι «στην πράξη έχει ενταχθεί μόνο η ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «από τότε που το συνεταιρικό κράτος του 1960, καταλύθηκε το 1963 εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων διά της βίας των όπλων, δεν υπάρχει ένα και μοναδικό κράτος, κυβέρνηση και κοινοβούλιο που έχει την αρμοδιότητα να εκπροσωπεί ολόκληρο το Νησί».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Αγκυρα επιθυμεί τη διαμόρφωση «ενός νέου συνεταιρισμού που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση της ειρήνης και των υφιστάμενων εγγυήσεων, θα διατηρεί την Τουρκοελληνική ισορροπία, θα δέχεται την κυριαρχία και την ισότητα των δύο πλευρών στο Νησί και θα στηρίζεται στο συμβιβασμό» και ότι «υποστηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων» επί του «σχεδίου Ανάν». Το τουρκικό υπουργείο επισημαίνει ότι η Ακυρα «υποστηρίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν» και ότι «η διαδικασία απευθείας συνομιλιών ξεκίνησε χάρη στην πρωτοβουλία» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Γ. Παπανδρέου

«Εχει τεθεί και παλαιότερα αυτό το ζήτημα και έχει απορριφθεί από έγκριτους νομικούς κύκλους, αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Νομίζω ότι η ουσιαστική απάντηση είναι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, κληθείς να σχολιάσει στις Βρυξέλλες την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία η Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης για την Κύπρο είναι νομικά και πολιτικά απαράδεκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ