- Τις κυρίαρχες απόψεις στα παρασκήνια και στις διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς, εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας, προκαλώντας περήφανες... - 1998-01-24 00:00:00.0"/> - Τις κυρίαρχες απόψεις στα παρασκήνια και στις διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς, εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας, προκαλώντας περήφανες... - 1998-01-24 00:00:00.0" /> Προάγγελος των κυβερνητικών θέσεων ο Κ. Μητσοτάκης | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προάγγελος των κυβερνητικών θέσεων ο Κ. Μητσοτάκης
  • Διαπραγματεύσεις με ανταλλάγματα, υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, η γραμμή πλεύσης του πρώην πρωθυπουργού
  • Ενδιαφέρουσες χαρακτήρισε τις απόψεις του ο Δ. Ρέππας
  • Αντιδράσεις από τους "υπερπατριώτες" ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Τις κυρίαρχες απόψεις στα παρασκήνια και στις διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς, εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας", προκαλώντας "περήφανες" αντιδράσεις από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αλλά και βουλευτές της ΝΔ. Στην πραγματικότητα ο πρώην πρωθυπουργός λειτούργησε άλλη μια φορά ως προάγγελος των κυβερνητικών θέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να χαρακτηρίσει ενδιαφέρουσες τις απόψεις του Κ. Μητσοτάκη, ενώ η Ρηγίλλης θεωρεί ότι δεν είπε τίποτα διαφορετικό από την πολιτική της ΝΔ.

Η βασική γραμμή πλεύσης που, κατά τον Κ. Μητσοτάκη, πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στα ελληνοτουρκικά, είναι πως πρέπει να εξασφαλίσουμε κάποια ανταλλάγματα από τις διαπραγματεύσεις, τις οποίες θεωρεί "φυσιολογικές". Ταυτόχρονα ενθαρρύνει την ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στην ερώτηση ποια θα ήταν η αντίδρασή του στην πρόσφατη απαράδεκτη δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή Ν. Μπερνς, είπε ότι αν ήταν στη θέση του Κ. Σημίτη θα απαντούσε ως εξής: "Αυτό που είπε ο κ. Μπερνς το ξέραμε, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τη δική μας θέση, την οποία είμαι βέβαιος ότι σέβονται (! ). Ασφαλώς ο κόλουρος κώνος - η διαφορά μεταξύ των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων και των 10 μιλίων του εναερίου χώρου - νομικά δεν είναι η ισχυρότερη δυνατή θέση. Η Ελλάς όμως μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα είτε μειώνοντας τον εναέριο χώρο είτε αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα μέσα στο όριο των 12 μιλίων. Απόφαση που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά της από το διεθνές δίκαιο".

Απαντώντας σε ερώτηση για την αμερικανική πολιτική ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι προτιμάει να παίρνουν θέση οι ΗΠΑ επί της ουσίας των ελληνοτουρκικών διαφορών παρά να τηρούν στάση "Πόντιου Πιλάτου". Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκθειάσει την "επιρροή" των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο, ενώ ισχυρίστηκε ότι "είναι αδύνατο σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ να μας αδικήσουν"! Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποστήριξε ότι "κινδυνεύει να δώσει μια εικόνα εγκατάλειψης θέσεων, σε μια φάση κατά την οποία η Ελλάς δεν πρέπει να υποχωρήσει από τις θέσεις της ούτε κατά ένα χιλιοστό". Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι "τυχόν υποχώρηση στην εξωτερική πολιτική δε νοείται χωρίς διαπραγμάτευση και χωρίς ανταλλάγματα"! Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι στις σημερινές συνθήκες η Τουρκία δεν είναι σε θέση να κάνει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά, συμπλήρωσε, ότι θα ήταν εποικοδομητικό αν προχωρούσαμε στη συζήτηση μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που θα περιόριζαν τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου.

Αντιδράσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη έχουν ενδιαφέρον, επειδή έχει χειριστεί τα θέματα αυτά", ενισχύοντας έτσι την εντύπωση ότι μάλλον άδραξε την ευκαιρία για να ισχυροποιήσει αυτές τις απόψεις στην "κοινή γνώμη". Νωρίτερα όμως ορισμένοι υπουργοί είχαν επιλέξει την "αγέρωχη στάση". Ο Γ. Κρανιδιώτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης και οι θέσεις της κυβέρνησης για τα 6 και 10 μίλια είναι σταθερές, ενώ ο Ε. Γιαννόπουλος "θύμισε" ότι κάποτε ο Κ. Μητσοτάκης είπε να μοιράσουμε το Αιγαίο. Επικριτικός ήταν και ο βουλευτής Λ. Βερυβάκης.

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από τους "υπερπατριώτες" της ΝΔ. Ο Μ. Εβερτ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν Ελληνες πολιτικοί να δέχονται ότι η θέση της χώρας μας δεν είναι ισχυρή, ενώ ο Γ. Γιακουμάτος έφτασε να μιλήσει για "εθνικούς προδότες" και "εφιάλτες"!

Ανταπαντώντας ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι "κανείς δε διάβασε τι είπα" και επανέλαβε ότι "φυσικά εφόσον δεν κάνουμε διαπραγμάτευση είναιαδιανόητο να υποχωρήσουμε ή έστω και να ολισθήσουμε κατά χιλιοστό από τις ελληνικές θέσεις".

  • Συνάντηση εφ' όλης της ύλης είχε χτες ο Κ. Καραμανλής με τον Κ. Μητσοτάκη στην οικία του τελευταίου. Εγινε προσπάθεια η συνάντηση να κρατηθεί "μυστική".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ