Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σήμερα η απάντηση στην πρόταση Τζεμ

Μέσα στην ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι πρώτες, μετά τις κυπριακές εκλογές, κινήσεις της αμερικανικής διπλωματίας, η ελληνική κυβέρνηση ετοίμασε και παραδίδει, όπως όλα δείχνουν, σήμερα τη ρηματική διακοίνωση - απάντηση στην πρόταση πέντε σημείων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζεμ.

Οπως και με δηλώσεις τους έχουν υποστηρίξει οι υπουργοί Τύπου Δ. Ρέππας και Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, η Αθήνα απορρίπτει ως σύνολο τις προτάσεις Τζεμ. Η αντιπρόταση της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, περιστρέφεται γύρω από την ελληνική ετοιμότητα να συζητηθεί όποιο θέμα η Αγκυρα θεωρεί ως ελληνοτουρκική διαφορά, στο Δικαστήριο της Χάγης, αφού προηγουμένως η Τουρκία αναγνωρίσει τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαϊλ Τζεμ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα, επανέλαβε την "πρόταση διαλόγου" προς την Ελλάδα και αναφέροντας τα σημεία της πρότασής του, επανέλαβε τα περί συνάντησης υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο υπουργείων Εξωτερικών μέχρι το τέλος Μάρτη. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Ελληνας ομόλογός του, Θεόδωρος Πάγκαλος, ερμήνευσε λάθος το σημείο αυτό, αφού, σύμφωνα με τον Τζεμ, "το ερμήνευσε ως συνάντηση των δύο υπουργών, ενώ αυτό που πρέπει να γίνει είναι η συνάντηση δύο επιτροπών υψηλού επιπέδου".

"Φόρμουλα" Χόλμπρουκ

Στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει στο "τραπέζι" πρόταση Χόλμπρουκ. "Δεν υπάρχει κάποια "φόρμουλα" με συγκεκριμένο περιεχόμενο, επί του οποίου μπορούμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις", είπε ο Δ. Ρέππας και συμπλήρωσε πως "τέτοιες ιδέες έρχονται και παρέρχονται κατά καιρούς, αφού δεν έχει διατυπωθεί οποιαδήποτε επίσημη πρόταση. Δεν έχει περιέλθει σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης κάποιο περιεχόμενο σημείων επί του οποίου καλούμαστε να πάρουμε θέση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ