Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιλαϊκά μέτρα για την ανεργία
  • Η ηγεσία του κόμματος πλειοδοτεί σε νεοφιλελεύθερες λύσεις και ζητά να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων, αλλά και να μειωθούν τα επιδόματα!
  • Τα πάντα στο κεφάλαιο μήπως και δημιουργήσει θέσεις εργασίας

Η προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να πείσει ότι η επίλυση της ανεργίας περνάει μέσα από την επιβολή των... νεοφιλελεύθερων επιλογών και μέτρων αποτέλεσε το κυριότερο χαρακτηριστικό στην ημερίδα που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στο Βόλο για το οξυμένο αυτό πρόβλημα.

Μεταξύ των προτάσεων που ανέφερε ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του, για την αντιμετώπιση της ανεργίας περιλαμβάνονται οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων οργανισμών και κυρίως μια "θαρραλέα πολιτική επενδύσεων", με την οποία ουσιαστικά θα παρέχονται τα πάντα στο κεφάλαιο, το οποίο αν "ευαρεστηθεί" θα κάνει επενδύσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της "μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας", συμπλέοντας και ενθαρρύνοντας ουσιαστικά τα μέτρα της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ωρου, καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, κλπ. Παράλληλα, υιοθέτησε πλήρως το περιεχόμενου του όρου "απασχολήσιμος", ζητώντας "πολιτικές διαρκούς επιμόρφωσης και επανεκπαίδευσης". Οσον αφορά το "ξεπερασμένο κράτος πρόνοιας" ζήτησε "καλή χρήση και διαχείριση των υπαρχόντων (!) πόρων", ενώ την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων να αναλάβει η κοινωνία (!), πράγμα που σημαίνει, όπως εξειδίκευσε ο αρμόδιος τομεάρχης Β. Μιχαλολιάκος, ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο "που απολαμβάνουν λόγω μονιμότητας εργασιακή ασφάλεια" να χρηματοδοτήσουν τους ανέργους! Οσον αφορά τα επιδόματα ανεργίας ο Κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης αλλά σε "αποκλιμακούμενη κλίμακα", δηλαδή μείωσή τους!

Χαρακτηριστικές για τις θέσεις της ΝΔ ήταν και οι προτάσεις του ευρωβουλευτή Στ. Αργυρού, ο οποίος ζήτησε ευθέως "συνθήκες που θα επιτρέψουν την ταχεία παραγωγική δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων", να αλλάξει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας, ευελιξία στη διαμόρφωση των ωραρίων, επανεξέταση του συστήματος προστασίας των ανέργων και συγκεκριμένα του ύψους και τη διάρκεια των επιδομάτων, μερική απασχόληση, κλπ.

Την ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών προβάλλει η ηγεσία της ΝΔ και με αφορμή την έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργάνου Moodys. Μετά τη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών ο εκπρόσωπος του κόμματος, αναμάσησε τις κατηγορίες των διεθνών οργανισμών ότι δηλαδή η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν πήρε μέτρα για την παραπέρα συμπίεση των δημοσίων δαπανών και δεν προχώρησε στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί υπαναχώρησε και δεν περνά από τη Βουλή τη σύμβαση για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα, με την κατασκευή της οποίας συμφωνεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ