Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικό αμερικανικό διάβημα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφορίδης επιβεβαίωσε χτες δημοσίευμα κυριακάτικης αθηναϊκής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ζαν Λόνταλ, την περασμένη βδομάδα κατέθεσε στον πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον αυστηρό διάβημα, με αντικείμενο την κλιμάκωση των εξοπλισμών και κατά της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων "S-300" στο νησί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή να χαρακτηρίσει το αμερικανικό διάβημα, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί έγινε δύο μόλις μέρες μετά την επανεκλογή του Γλ. Κληρίδη στην προεδρία. Πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η ίδια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, λίγες μόνο μέρες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, είχε βοηθήσει με σχετικές και απροκάληπτες δηλώσεις της την προεκλογική εκστρατεία του Γλ. Κληρίδη, δείχνοντας την προτίμηση της Ουάσιγκτον στο πρόσωπό του. Το διάβημα του Αμερικανού υφυπουργού ήταν απερίφραστο, κυνικό και ωμό. Στον Αμερικανό επίσημο αποδίδονται οι φράσεις, "δεν πρέπει να πάρετε τους ρωσικούς πυραύλους, δεν πρέπει να προχωρήσετε με την αεροπορική βάση της Πάφου. Πρόκειται για δύο τρομερές αποφάσεις. Οι πύραυλοι αποτελούν απειλή κατά της ειρήνης. Μπορούν να καταστραφούν και η Τουρκία θα τους καταστρέψει".

Στο μεταξύ, το κατοχικό καθεστώς του Ντενκτάς δεν επέτρεψε σε αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ να περάσει στα Κατεχόμενα για να παραστεί στο συνέδριο του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, την Κυριακή. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε χαιρετιστήριο μήνυμα ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι μετά το ναυάγιο στο Μοντρέ, το Κυπριακό έχει περιέλθει σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Αδιέξοδα που αν δε βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν, θα οδηγήσουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης με απρόβλεπτες συνέπειες για τον κυπριακό λαό στο σύνολό του.

Το ΑΚΕΛ εκτιμά, όπως αναφέρεται στο μήνυμα του Δ. Χριστόφια, ότι η παράταση της εκκρεμότητας στο κυπριακό πρόβλημα, η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των κοινοτήτων και η απουσία ουσιαστικού διαλόγου συμβάλλουν στην εδραίωση του σημερινού "στάτους κβο" το οποίο και δεν μπορεί να αποτελέσει λύση του Κυπριακού. "Εχουμε χρέος και υποχρέωση, καταλήγει το μήνυμα, απέναντι στις επερχόμενες γενιές της Κύπρου να εργαστούμε για την επίτευξη ειρηνικής λύσης που θα προκύψει μέσα από ουσιαστικό διακοινοτικό διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ