Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σε φάση τακτικών ελιγμών όλες οι πτέρυγες

Κ. Σημίτης: "Μπορώ να κυβερνήσω όπως θέλω"...

Την τακτική του "σκοτσέζικου ντουζ" επέλεξε η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης απέναντι στους εσωκομματικούς της αντιπάλους, αφού ο πρωθυπουργός, με δηλώσεις που, επιλεκτικά, παραχώρησε σε τρεις κυριακάτικες εφημερίδες, άφηνε να διαφανεί ότι επιλέγει την τακτική της "ρήξης" με τους αμφισβητίες του. Χτες, ωστόσο, αποδιδόταν... "επικοινωνιακό λάθος" στους συνεργάτες του πρωθυπουργού, που μετέφεραν τις απόψεις του στις εφημερίδες, μιας και ο Κ. Σημίτης, όπως έλεγαν άλλοι συνεργάτες του, θέλησε με τις δηλώσεις του να στείλει μήνυμα "υπέρβασης" του προβλήματος και όχι "αντιπαράθεσης"... Κατά τα άλλα, όλοι οι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος επιδίωκαν χτες να χαμηλώσουν τους τόνους, συμπεριφερόμενοι στις επίσημες τοποθετήσεις τους, αλλά και στη συνεδρίαση του ΕΓ, ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτα τις τελευταίες μέρες, με τον πρωθυπουργό να προχωρά σε άλλη μια επίδειξη κυριαρχίας δηλώνοντας ότι "μπορώ να κυβερνήσω όπως θέλω"...

Δηλώσεις... "σύγκρουσης"

Συγκεκριμένα, την Κυριακή ο πρωθυπουργός με δήλωσή του στην "Ελευθεροτυπία" (σημεία της οποίας διοχετεύτηκαν σε "Βήμα" και "Καθημερινή") έκανε λόγο για "νέους ιδεολογικούς και πολιτικούς προσανατολισμούς" στο ΠΑΣΟΚ και για "σύγκρουση με κατεστημένες ιδέες και παρωχημένες νοοτροπίες, μακριά από θέσφατα και ιδεοληψίες", ώστε να υπάρξει "υπέρβαση των χαρακωμάτων και των άγονων αντιπαραθέσεων". Παράλληλα ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του εμφανίστηκε "πολέμιος" του παρελθόντος, υποστηρίζοντας ότι "οι μάχες που καλούμαστε να δώσουμε δεν είναι γι' αυτά που έφυγαν, αλλά γι' αυτά που έρχονται".

"Συμμέτοχος" ο Ακης...

Οι δηλώσεις αυτές που έγιναν στον απόηχο της κρίσης που προκάλεσε το συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, θεωρήθηκαν αιχμή προς τον Α. Τσοχατζόπουλο, με αφορμή τη στάση που κράτησε στο θέμα του συνεδρίου. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που κλήθηκε χτες να δώσει διευκρινίσεις επί των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι ο Κ. Σημίτης δεν προέβη σε "λόγο ρήξης". "Δεν είναι λόγος αντιπαράθεσης, είναι λόγος υπέρβασης", είπε ο Δ. Ρέππας, και συνέχισε αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός είπε "το αυτονόητο"... Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε, σε χτεσινή συνέντευξή του ανέφερε ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος είναι "συμμέτοχος" του Κ. Σημίτη στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου και υπονοώντας ότι η υψηλή δημοτικότητα τού υπουργού Εθνικής Αμυνας αντανακλά την εκτίμηση της κοινής γνώμης στη νομιμόφρονα στάση που τηρεί... ως δεύτερος απέναντι στον πρωθυπουργό, είπε ότι η "δημοτικότητα του Α. Τσοχατζόπουλου συναρτάται με τη στάση του ως υπουργού και υψηλόβαθμου κομματικού στελέχους δίπλα στο Σημίτη...".

Σε ό,τι αφορά τον Α. Τσοχατζόπουλο, έσπευσε να σχολιάσει τη δήλωση του Κ. Σημίτη στις κυριακάτικες εφημερίδες, υπερθεματίζοντας ότι, όντως η κυβέρνηση πρέπει να δει το μέλλον...

Συνεδρίαση ΕΓ

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ, που συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ ανέφερε ότι αντικείμενό της ήταν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές... Παράλληλα, είπε, ότι κατόπιν δικής του εισήγησης το θέμα της Νεολαίας θα απασχολήσει ειδικώς το ΕΓ σε επόμενη συνεδρίασή του. Ωστόσο, ο Κ. Σημίτης επιδίωξε να εμφανιστεί "υπεράνω" της κρίσης που σημειώθηκε, λέγοντας ότι "προτεραιότητα στο ΠΑΣΟΚ είναι το έργο" το κυβερνητικό, "η δημιουργική πολιτική" και "η σύνδεση με την κοινωνία". Αναφερόμενος έμμεσα στις εσωκομματικές εξελίξεις, μίλησε για "παγίδα" που συνιστούν οι "μάχες χαρακωμάτων και ισορροπιών", στην οποία δεν πρέπει να πέσει το ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια δε της τακτικής που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις εσωκομματικές "κόντρες", είπε με έμφαση ότι είναι κατ' αρχήν δική του, και κατόπιν του ΕΓ, η απόφαση να υπάρξει "συνθετική" λύση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Σε ερώτημα δε, για το αν η παρουσία 30 βουλευτών στο συνέδριο της Νεολαίας συνιστά πρόβλημα για να ασκήσει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, απάντησε: "Μπορώ να κυβερνήσω όπως θέλω, και η απόδειξη είναι ότι όλα τα νομοσχέδια τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, ψηφίστηκαν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ