Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύλληψη αγωνιστή στα εγκαίνια έκθεσης Τζεμ

Από τη σύλληψη του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Γιλντιρίμ

Associated Press

Από τη σύλληψη του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Γιλντιρίμ
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ι. Τζεμ, και ενώ βρισκόταν στο βήμα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου (και δίπλα του ο Ι. Τζεμ), η Αστυνομία προέβη στη σύλληψη του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Γιλντιρίμ, ο οποίος και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια, χωρίς όμως να μπορεί να στοιχειοθετηθεί καμία απολύτως κατηγορία. Το μόνο που έκανε ο Τούρκος ήταν να φωνάξει συνθήματα κατά του Τζεμ και της κυβέρνησης της Τουρκίας. «Σκοτώνουν τους αγωνιστές», «έξω από την Ελλάδα ο δολοφόνος», «οι λαοί θα νικήσουν» ήταν μερικά από αυτά, καταγγέλλοντας έτσι και το τελευταίο έγκλημα του καθεστώτος της Τουρκίας, που εκτέλεσε πρόσφατα αγωνιστές που συνεχίζουν την απεργία πείνας ενάντια στα «λευκά κελιά».

Οι άντρες της ασφάλειας αιφνιδιασμένοι, και με ιδιαίτερο ζήλο «έπεσαν» επάνω του προσπαθώντας να τον κάνουν να σταματήσει, πράγμα που φάνηκε αδύνατο, αφού αυτός συνέχιζε να φωνάζει συνθήματα μέχρι τη στιγμή που τον ανάγκασαν να επιβιβαστεί σε αυτοκίνητο της Αστυνομίας. Από την πλευρά της η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι προχώρησε στη σύλληψή του γιατί θεωρήθηκε ύποπτος και έγινε προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων. Τελικά το βράδυ αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο είναι απαράδεκτο το γεγονός για τη χώρα να προσάγεται ένας πολιτικός πρόσφυγας επειδή το μόνο που έκανε ήταν να εκφράσει την πολιτική του διαμαρτυρία.

Δήλωση στο «Ρ» του Γιλντιρίμ

Βγαίνοντας από τα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας στις 10 χτες το βράδυ μιλώντας στο «Ρ» ο Γιλντιρίμ δήλωσε πώς οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να υποστηρίξουν τη διαμαρτυρία του στο συμβολικό χώρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ και να σκεφτούν πως ένας Τούρκος αγωνιστής τίμησε την εθνική μας αξιοπρέπεια. Εκεί θα έπρεπε να είναι και οι αγωνιστές που βασανίστηκαν στο χώρο αυτό στα χρόνια της χούντας και να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Ισμαΐλ Τζεμ που συμβολίζει την τυρανία, τους βασανισμούς, τους βιασμούς, τον εχθρό.

«Εγώ διαμαρτυρήθηκα ενάντια στους δολοφόνους των 80 συντρόφων μας, των 100 που έχουν χάσει μέχρι τώρα τη μνήμη τους και των όλων εκείνων που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές για τα φρονήματά τους. Είναι ένοχοι και εκείνοι που δέχονται και ενισχύουν τον Τζεμ».

Σημειώνουμε ότι ο Γιλντιρίμ είναι μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς πρόσφυγες στην Τουρκία και ανήκει στο Επαναστατικό Απελευθερωτικό Λαϊκό Μέτωπο. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έχει σπουδάσει Οικονομικά. Από το 1991 βρίσκεται στην Ελλάδα, του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και είναι παντρεμένος με Ελληνίδα. Επανειλημμένα έχει συλληφθεί στην Τουρκία και έχει υποστεί βασανιστήρια.

Συνήγορος της αστυνομοκρατίας ο Αβραμόπουλος

Το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό του σκληρού καθεστωτικού πολιτικού και ένθερμου υποστηρικτή της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού, άφησε να φανεί ο Δ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης του αίσχους, προς τιμήν του Ι. Τζεμ.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαμαρτυρία του Τούρκου αγωνιστή, ο δήμαρχος άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει ακόμα πιο σκληρά «μέτρα ασφαλείας» και να εξυμνήσει το κράτος -χωροφύλακα. Συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι υπήρξε πρόβλημα με τα μέτρα ασφαλείας είπε ειρωνικά: «Μέτρα ασφαλείας; Στην Ελλάδα βρισκόμαστε»(!). Και έσπευσε να προσθέσει: «Οταν λέω καμιά φορά ότι είναι καιρός να φτιάξουμε κράτος, αυτό εννοώ»(!). «Υποτίθεται, - συνέχισε -, ότι είχαν αναπτυχθεί τρεις ζώνες ασφαλείας πριν φτάσει κάποιος εδώ. Ημουν μπροστά στο περιστατικό, δεν είναι το ίδιο τόσο σημαντικό, αλλά θα μπορούσε να ήταν».

Νωρίτερα, ο δήμαρχος εγκαινιάζοντας την έκθεση του Τούρκου ΥΠΕΞ είχε εκφράσει το θαυμασμό του για τον καλλιτέχνη και πολιτικό Τζεμ και την υποστήριξή του στην προσέγγιση που επιχειρείται μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ