Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Φίλοι» με τον Αττίλα

Ακάθεκτος ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ενισχύει τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, έστω κι αν η Αγκυρα διεκδικεί το μισό Αιγαίο και μεθοδεύει τη «νομιμοποίηση» της διχοτόμησης της Κύπρου

Τραβώντας το δρόμο που έχει χαραχτεί με την αξιοποίηση της «εμπειρίας» Αμερικανών ειδικών, η ελληνική κυβέρνηση περιπλέκει τον ιστό των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την υπογραφή συμφωνιών, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πρωτοκόλλων, την ίδια στιγμή που η πολιτική της Αγκυρας παραμένει αμετακίνητη, στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στις μεθοδεύσεις της για την παγίωση και «νομιμοποίηση» της διχοτόμησης στην Κύπρο.

Ολα αυτά φαίνεται πως έχουν ξεπεραστεί από την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά την πολιτική της προσέγγισης. Εχει ξεπεραστεί επίσης από την ελληνική κυβέρνηση και το γεγονός ότι συναλλάσσεται με ένα καθεστώς που δε διστάζει να δολοφονεί ακόμη και τους συγγενείς και τους φίλους φυλακισμένων απεργών πείνας στα τουρκικά «λευκά κελιά».

Τίποτε απ' όλα αυτά δεν εμπόδισε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να ανακοινώσει περιχαρής χτες την πραγματοποίηση ακόμη μερικών βημάτων προσέγγισης με την Τουρκία.

Τα συμφωνηθέντα

Τρία πρωτόκολλα που αφορούν την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία, τη δημιουργία ελληνοτουρκικής ομάδας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την ανάπτυξη επαφών μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών διπλωματικών ακαδημιών, αλλά και η υιοθέτηση τριών ακόμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) εμφανίστηκαν ως απτά αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου χτες, ανακοίνωσαν επίσης την υπογραφή διακήρυξης για την υποστήριξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Βέβαια, δεν παρέλειψαν να εκφράσουν και την κοινή διαπίστωση ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών για το Κυπριακό, οι οποίες ωστόσο, όπως είπαν, δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Τα τρία ΜΟΕ

Εκτός από τα πρωτόκολλα οι δύο υπουργοί παρουσίασαν και τα τρία νέα ΜΟΕ, που προστίθενται στον κατάλογο των μέτρων για τη μείωση της έντασης και τη δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας που ήδη έχουν δημιουργήσει οι δύο χώρες. Τα νέα ΜΟΕ είναι:

- Συνεργασία για την περιβαλλοντική ανάπτυξη στον Εβρο.

- Εκατέρωθεν προσκλήσεις σε αξιωματικούς για την παρακολούθηση μεγάλης κλίμακας εθνικών στρατιωτικών ασκήσεων.

- Καθιέρωση συναντήσεων μεταξύ των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών στο περιθώριο Διεθνών στρατιωτικών Διασκέψεων.

Αναφορικά με το πρωτόκολλο για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών πρέπει να σημειωθεί ότι θα τεθεί σε ισχύ από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Με αυτή τη συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα «λύσει» το πρόβλημα της λαθραίας προσέλευσης αλλοδαπών, η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει τεράστιες διαστάσεις το προσεχές διάστημα. Και σε αυτή την περίπτωση η ευαισθησία της ελληνικής κυβέρνησης απουσιάζει για ανθρώπους οι οποίοι κυνηγημένοι από τον πόλεμο και την πείνα αναζητούν μια ελπίδα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πέρα απ' αυτό πάντως, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, η υλοποίηση, τελικά, της συμφωνίας επαφίεται στην καλή θέληση της Αγκυρας, η οποία θα είναι αυτή που θα αποφασίζει αν και πόσους λαθρομετανάστες θα δέχεται πίσω από την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ