Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ούτε να πεθάνεις... δεν μπορείς!

Ο «τύπος» γυρόφερνε διαδρόμους και θαλάμους του νοσοκομείου. Δεν ήταν γιατρός, ούτε νοσοκόμος. Κοιτούσε πολύ προσεκτικά τους ξαπλωμένους στα κρεβάτια αρρώστους και τους παραστεκάμενους συγγενείς. Ο «τύπος» σαν κάτι να 'ψαχνε κι αγωνιούσε που δεν το 'βρισκε. Κάτι είχα ακούσει γι' αυτόν. Ο «τύπος», όπως και πολλοί συνάδελφοί του, γυροφέρνουν τα νοσοκομεία και, με βάση κάποιες πληροφορίες που έχουν για όσους είναι έτοιμοι ν' αφήσουν τα «εγκόσμια» - μη ρωτάτε από πού έχουν τις πληροφορίες -, πλευρίζουν κατάλληλα τους συγγενείς του υποψήφιου για το «ταξίδι χωρίς γυρισμό» και του δίνουν την έγγραφη προσφορά τους, συλλυπούμενοι «έτσι το 'θελε ο Θεός...»! Οπως καταλάβατε, πρόκειται για υπαλλήλους Γραφείων Τελετών, που αμείβονται με ποσοστά, ανάλογα με την κατηγορία της κηδείας που θα επιλέξουν οι συγγενείς.

Εβλεπα κάθε μέρα τον «τύπο» όσες μέρες έμεινα κι εγώ στο νοσοκομείο. Κάποια στιγμή, τον πλησιάζω. Τον διαβεβαιώνω ότι δε θα αποκαλύψω τ' όνομά του, ούτε το Γραφείο Τελετών που εκπροσωπεί. Του μιλάω ανοιχτά. Τον ρωτάω να μου πει πόσα χρήματα θέλει ο άνθρωπος για να πεθάνει! Δηλαδή, πόσο κοστίζει μια κηδεία! Ο «τύπος» πείστηκε. Αλλωστε, για το μεροκάματο τρέχει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να εντοπίσει τους μελλοθάνατους. Μου άνοιξε την καρδιά του, μου μίλησε για τη φτώχεια που περνάει η οικογένειά του. Μου έδωσε και τον τιμοκατάλογο...

Πρώτα - πρώτα οι τιμές από νεκροταφείο σε νεκροταφείο διαφέρουν πολύ. Διαφέρουν, επίσης, οι τιμές ανάμεσα σε δημότες κι ετεροδημότες. Τα πιο φθηνά νεκροταφεία είναι της Καισαριανής και του Ζωγράφου. Κι όσο πάμε, ανεβαίνουμε για να φτάσουμε στο καινούριο του Σχιστού (ιδιοκτησίας του μεγαλοεπιχειρηματία Εμφιετζόγλου) και στο Α` της Αθήνας, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 350.000 δρχ. και πάνω.

Το ξύλο που έχει κατασκευαστεί το φέρετρο καθορίζει και την τιμή του. Από 70.000 και πάνω. Εδώ δε θα βάλουμε την αμοιβή των τεσσάρων ανθρώπων, που θα «σηκώσουν» το νεκρό. Αν θέλετε στην κηδεία χορωδία, θα πληρώσετε! Ο αρχιερέας που θα προσκαλέσετε έρχεται πρόθυμα, αρκεί να τον πληρώσετε. Η αμοιβή του ξεκινά από 35.000 και φτάνει τις 80.000 δρχ., χώρια το ταξί. Αν θέλετε μητροπολίτη, υπολογίστε τα διπλάσια. Πάμε στα στεφάνια. Το απλό κοστίζει 8.000 δρχ. κι ανεβαίνει.

Ελλειψη σ' όλα τα νεκροταφεία παρατηρείται στους οικογενειακούς τάφους. Αν βρείτε κανέναν, υπολογίστε ότι θα τον πληρώσετε περισσότερο απ' την αξία ενός διαμερίσματος. Οι κοινοί τάφοι με χαλίκι κοστίζουν από 130.000 δρχ. και φτάνουν τις 300.000 δρχ. με μάρμαρο. Υπάρχει ακόμη ο «καφές». Κόστος πάνω από 1.000 δρχ. ο ένας, ενώ στο Α` Νεκροταφείο φτάνει τις 1.350 δρχ. Εάν οι συγγενείς θέλουν η ταφή να γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα, τότε πάμε αλλού. Η μεταφορά κοστίζει 120 δρχ. το χιλιόμετρο, υπολογιζόμενης και της επιστροφής της νεκροφόρας και των διοδίων. Δεν υπολογίζουμε άλλα έξοδα, όπως το ειδικό κοστούμι και το μακιγιάζ του νεκρού, που συνηθίζονται τελευταία, ιδιαίτερα σε καλλιτέχνες.

Βλέπετε, αγαπητοί σύντροφοι, ότι οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς ισχύουν και σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές. Το εμπορικό κέρδος ενδιαφέρει και οι τρόποι απόκτησής του είναι αμείλιχτοι, σκληροί, δεν έχουν ευαισθησίες. Οι εκκλησιαστικές τελετές «για ν' αφεθούν... οι αμαρτίες» χρειάζονται χρήματα. Για έξοδα κηδείας το ΤΕΒΕ δίνει 300.000 δρχ., το ΙΚΑ 193.760, το ΝΑΤ 139.000.

Συμφέρει, λοιπόν, να πεθάνουμε; Οχι!! Γιατί πρώτα - πρώτα δε φτάνουν τα λεφτά! Και μετά, όσο κι αν θέλουν να μας πεθάνουν μια ώρα γρηγορότερα, εμείς αντιστεκόμαστε και παλεύουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο.


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ