Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΝΑΤΟικό θέατρο στο Αιγαίο

Το ΝΑΤΟικό «θέατρο του παραλόγου» που παίζεται στο Αιγαίο, αποκτά όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις, τόσο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, όσο και για την ίδια την υπόθεση της ειρήνης. Το σκηνικό όσο κι αν φαίνεται απίστευτο είναι αληθινό: Ελληνας ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, διευθύνει - ως διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ - τα ΝΑΤΟικά πλοία, μαζί και μια ελληνική φρεγάτα, που παίρνουν μέρος στην τουρκοΝΑΤΟική άσκηση «Ντογκού Ακτενίζ» και την ίδια ώρα τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που συμμετέχουν στην ίδια άσκηση, παραβιάζουν τον εναέριο χώρο πάνω από τα ελληνικά νησιά! Βρισκόμαστε μπροστά στο εξωφρενικό φαινόμενο, οι κατά τ' άλλα ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, να νομιμοποιούν τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι απλώς μια κατευθείαν απειλή για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά συνιστά πράξη αμφισβήτησης και κατάλυσης αυτών των δικαιωμάτων. Οπως είναι γνωστό: Τούρκοι και άλλοι ΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι» (ΗΠΑ, Βρετανία κλπ.), δεν αποδέχονται τα όρια του ελληνικού FIR στο Αιγαίο και δε δέχονται, για τα πολεμικά τους αεροσκάφη να καταθέτουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν, με βάση τα ισχύοντα διεθνώς, την αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων στο διεθνή εναέριο χώρο, ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Δε δέχονται το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου να είναι στα 10 ναυτικά μίλια από τις ακτές. Και αμφισβητούν, με βάση τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών», την ελληνική εθνική κυριαρχία σε πλήθος νησιών και βραχονησίδων.

Βρήκαν, λοιπόν, την ευκαιρία και στα πλαίσια της συγκεκριμένης αεροναυτικής άσκησης να βάλουν και ΝΑΤΟική σφραγίδα στις διεκδικήσεις τους, ενώ τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε αυτή την άσκηση. Την ίδια ώρα, ελληνικά μαχητικά αναχαιτίζουν τα τουρκικά που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η λογική και η τακτική και των δύο εταίρων του δικομματισμού κινείται ανάμεσα σε αυταπάτες και απάτες. Η αυταπάτη που καλλιεργούν στο λαό ότι συμμετέχοντας στο ΝΑΤΟ «ελέγχουμε» τις τουρκικές προκλήσεις, οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, προσπαθούν με διάφορες απάτες και στρουθοκαμηλισμούς να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Συμμετέχοντας, λένε, στη συγκεκριμένη άσκηση, καταφέραμε το ναυτικό της μέρος, να μην παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όσο για το αεροπορικό της μέρος, οι Τούρκοι αφέθηκαν μόνοι τους...

Το περιστατικό αυτό φέρνει, για μια ακόμα φορά, στο προσκήνιο και με τραγελαφικό τρόπο, το θανάσιμο εγκλωβισμό που συνιστά για την Ελλάδα και το λαό της η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και γενικά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, που η παρέμβαση του ιμπεριαλιστικού παράγοντα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας περνάει σε νέα φάση, η κατάσταση στο Αιγαίο γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Ο απεγκλωβισμός από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανισμούς είναι όρος επιβίωσης της χώρας και διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ