Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαπλοκή - διαφθορά και εκμετάλλευση πάνε μαζί

Η παθογένεια που παρατηρείται στη χώρα μας και τα θλιβερά και τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα του πολιτικοοικονομικού συστήματος. Η απαξίωση των ιδεών και αρχών, η εμπορευματοποίηση των πάντων, η εκμετάλλευση και η θεοποίηση του κέρδους και του χρήματος είναι τα πιο βασικά και κυρίαρχα αίτια των θλιβερών γεγονότων που εκδηλώνονται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας.

Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι τόσο διαδεδομένη και σε τόσο βάθος και έκταση που... όποια πέτρα να σηκώσεις θα βρεις ένα σκάνδαλο οικονομικό, ηθικό, πολιτικό, εκκλησιαστικό, μια παράνομη μετεγγραφή, ένα βιασμό, μια ληστεία, μια δυστυχισμένη ύπαρξη, εμπόριο βρεφών ή ναρκωτικών, προβλήματα ντόπινγκ.

Στην ελεύθερη οικονομία - αγορά παίρνουν αυτά που θέλουν μόνο αυτοί που εκμεταλλεύονται και ιδιαίτερα αυτοί που διαπλέκονται. Η ελεύθερη αγορά, όπως λέγεται, είναι ουσιαστικά μόνο για μικρό ποσοστό των ανθρώπων και είναι ανελεύθερη για τη μεγάλη πλειοψηφία.

Αυξάνονται ελεύθερα μεν οι τιμές των προϊόντων, των αγαθών και των υπηρεσιών, αλλά όχι οι μισθοί και οι συντάξεις. Είναι ελεύθερα να έχει κανείς σπίτια πολυτελείας, κότερα κλπ. και να περνάει ωραία. Αλλά πώς και ποιος μπορεί να τα έχει όλα αυτά είναι γνωστό, οι λίγοι. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που πραγματικά διαμορφώνουν και την οικονομική και κοινωνική πολιτική των κυβερνήσεων πέτυχαν ένα νομικό πλαίσιο που τους επιτρέπει να πλουτίζουν ασύδοτα και να εκμεταλλεύονται τους πολλούς.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι για καθένα προϊόν που πωλείται 100 ευρώ, τα 42 είναι το κέρδος του επιχειρηματία, τα 27 ό,τι αναλογεί στους εργαζομένους και τα 31 το κόστος. Συνεπώς, ο πλούτος που παράγεται στη χώρα μας από τους εργαζόμενους διανέμεται κατά 42% στους επιχειρηματίες που είναι μερικές χιλιάδες και κατά 27% στους εργαζόμενους που είναι 4.000.000.

Η ανισοκατανομή του παραγόμενου πλούτου της χώρας μας είναι εξαιρετικά μεγάλη, προκλητική και είναι η βασική αιτία της διαφθοράς. Φθάσαμε σε τέτοιο χαμηλό σημείο ώστε καθηγητές πανεπιστημίου, κυρίως γιατροί, και όχι μόνον αυτοί, να παίρνουν φακελάκια. Ουσιαστικά να κλέβουν τους ασθενείς τους και να λένε ότι δεν παρανομούν, γιατί οι ασθενείς τους τα δίνουν ελεύθερα!

Οι «νταβατζήδες» είναι οι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες του τόπου. Είναι αυτοί που ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης. Είναι αυτοί που εισφοροδιαφεύγουν και εισφοροαποφεύγουν γιατί το επιτρέπει ο κρατικός μηχανισμός. Είναι εκείνη η πολιτική και εκείνοι οι πολιτικοί που έστησαν εδώ και πολλά χρόνια αυτόν τον κρατικό μηχανισμό. Είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένας διεφθαρμένος και διαβρωμένος από τις ρίζες του ως την κορυφή κρατικός μηχανισμός, γνήσιο τέκνο του συστήματος, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανένα είδος και μορφή διαπλοκής.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, οι απλοί άνθρωποι, οι εργάτες, οι αγρότες, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι νεολαίοι, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να συσπειρωθούν σε ένα πλατύ μέτωπο πάλης και αγώνα κατά της εκμετάλλευσης και ανισοκατανομής, άρα και της διαφθοράς, της διαπλοκής. Κάτι που μπορεί να γίνει, βέβαια, με μια άλλη οικονομική και κοινωνική πολιτική.


Σταύρος ΒΟΥΛΑΣΙΚΗΣ
Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ