Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στο χορό και τα σούπερ μάρκετ

Από την ίδια πανελλαδική έρευνα προκύπτουν κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα αφορούν στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις επεξεργασίες της Stat Bank, τα κέρδη των τελευταίων από 58,2 εκατ. ευρώ το 2001 έφτασαν τα 175,7 εκατ. ευρώ το 2003. Σημείωσαν δηλαδή αύξηση κατά 202%, μέσα σε δύο μόνο χρόνια. Κι αν νομίζετε πως αυξήθηκε αντίστοιχα - ή περίπου αντίστοιχα - ο όγκος των πωλουμένων από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων, κάνετε μεγάλο λάθος. Ο προκλητικός, υπερτριπλασιασμός των κερδών των σούπερ μάρκετ πρέπει να αναζητηθεί κυρίως στο γεγονός πως το 2001 ήταν η χρονιά καθιέρωσης και κυκλοφορίας του ευρώ. Γεγονός που έδωσε - μαζί με τη γενικότερη φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνώντων - πολύμορφες δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης συσσώρευσης κερδών από τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι μόνο με τις συνεχείς ανατιμήσεις.

Και στο χώρο αυτό, πάντως, όπως και στον τομέα των πετρελαιοειδών, τα κέρδη συγκεντρώνονται σε λίγα χέρια. Οι έξι πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ («Πράκτικερ», «Σκλαβενίτης», «Καρφούρ-Μαρινόπουλος», «Πέντε», «Μετρό», «ΑΒ Βασιλόπουλος») συγκεντρώνουν το 70% των συνολικών καθαρών κερδών του κλάδου.

Οπως βλέπετε, μόνον αβάσιμοι δεν ήταν οι ισχυρισμοί των Σημίτη - Παπανδρέου - Χριστοδουλάκη κλπ., περί «ισχυρής Ελλάδας» και καλής πορείας της οικονομίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ