Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εμμονή στη στάση του «καλού συμμάχου» των ΗΠΑ
  • Αν και χαρακτήρισε «άστοχη και ατυχή» την ενέργεια της αμερικανικής κυβέρνησης, απέφυγε, ωστόσο, να αποδοκιμάσει τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στα Βαλκάνια
  • Εναποθέτει τις ελπίδες στην ΕΕ, αρνείται τη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών, ενώ δεν αποδοκίμασε ευθέως τα εθνικιστικά συλλαλητήρια

Από τη συνέντευξη Τύπου του Ελληνα Πρωθυπουργού

Eurokinissi

Από τη συνέντευξη Τύπου του Ελληνα Πρωθυπουργού
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Δυσαρεστημένος και απογοητευμένος από το «άδειασμα» που υπέστη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφανίστηκε χτες ο Κ. Καραμανλής, αλλά απέφυγε να σηκώσει τους τόνους, προσδοκώντας προφανώς ότι η στάση του «καλού συμμάχου» θα εκτιμηθεί από την Ουάσιγκτον.

Μετά από αυτό, ο πρωθυπουργός έριξε το βάρος στο χειρισμό του θέματος, αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Προσπάθησε να πείσει ότι χειρίζεται το θέμα με ρεαλισμό και σύνεση, ζήτησε συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κράτησε αποστάσεις, αλλά δεν αποδοκίμασε ευθέως τα συλλαλητήρια του εθνικισμού, ενώ δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας τώρα και να μη μετατεθεί στο μέλλον, εμφανιζόμενος ως εγγυητής της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Αρνήθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για αλλαγή πλεύσης στο θέμα αυτό.

Σχολιάζοντας τη μονομερή κίνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» ο Κ. Καραμανλής τη χαρακτήρισε «άστοχη, ατυχή και εσφαλμένη ενέργεια», η οποία, όπως είπε, δε βοηθάει στην εξεύρεση λύσης, αλλά επιτείνει το πρόβλημα.

«Διαφωνώ τόσο με την ουσία όσο και με τον τρόπο που έγινε», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, αποφεύγοντας όμως κάθε αρνητικό σχολιασμό για την πολιτική στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. «Δε θα αποτολμήσω να κάνω μια γενικευμένη πρόβλεψη», είπε, όταν ρωτήθηκε αν η κίνηση των ΗΠΑ είναι απαρχή νέων επεμβάσεων. Περιορίστηκε να εκφράσει την απογοήτευσή του γιατί από τον περασμένο Μάη είχε ενημερώσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους για την «ελληνική ευαισθησία» στο θέμα αυτό, αλλά δεν πάρθηκε υπόψη...

Μετά το άδειασμα από την αμερικανική κυβέρνηση, ο Κ. Καραμανλής έδειξε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να μετακινήσει τη λύση του θέματος προς την πλευρά της ΕΕ, προβάλλοντας ότι η ελληνική θέση έχει γίνει θέση της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τις κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση τόσο στο προηγούμενο διάστημα όσο και στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής ο ίδιος. «Πετύχαμε να περιληφθεί η ελληνική θέση στην ΕΕ» τόνισε και πρόσθεσε πως θέση της ΕΕ είναι ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει δεκτή στην ΕΕ μόνο αν προηγουμένως έχει αποδεχτεί μια «κοινή αποδεκτή λύση στο όνομα». Ανέφερε ακόμα ότι δε διέκρινε πρόθεση από κάποια κράτη - μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν σε μονομερή αναγνώριση.

Περιγράφοντας το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων ανέφερε ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και δε θα μεταθέσει το πρόβλημα στο μέλλον. Ξεκινάει, όπως είπε, μια σκληρή προσπάθεια «χωρίς στείρες βουτιές στο παρελθόν», εκφράζοντας την ελπίδα να έχει τη στήριξη και των άλλων κομμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «εθνική συνεννόηση».

Ασκησε, ωστόσο, κριτική στο ΠΑΣΟΚ για «απραξία έργων» και μετάθεση του προβλήματος από χρόνο σε χρόνο, ενώ άφησε σαφείς υπαινιγμούς για το αν η θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για την αλλαγή της προηγούμενης απόφασης του 1992, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι απτό, κάτι χειροπιαστό στο τραπέζι» και άρα το θέμα είναι «ανεπίκαιρο».

Κληθείς να σχολιάσει τα συλλαλητήρια που ετοιμάζουν πάλι οι γνωστοί «υπερπατριώτες» περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν είναι δική μου δουλιά να σχολιάζω» (!), καλώντας, πάντως «να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η σύνεση».

Σε άλλο σημείο όμως διακήρυξε ότι «δεν προτίθεμαι να αφήσω τη χώρα να βουλιάξει σε στείρες αντιπαραθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ